Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
Równanie wielomianowe
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak należy postępować przy rozwiązywaniu równań wielomianowych?
\(\displaystyle{ x ^{4} +3-\left| 3x ^{3} +x\right| =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{4} +3-\left| 3x ^{3} +x\right| =0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie wielomianowe
Ponieważ obie funkcje (ta poza kreskami i ta z kreskami) są parzyste - czyli symetryczne względem osi Y - można równanie rozwiązać dla nieujemnych x-sów (potem ,,rozciągnąć otrzymane na ujemne).
\(\displaystyle{ x^4+3-3x^3-x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^3-1)-3(x^3-1)=0}\)
\(\displaystyle{ x^4+3-3x^3-x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^3-1)-3(x^3-1)=0}\)