Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
PiTek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: PiTek93 »

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x \sqrt{x} }{ \sqrt{x} -1}}\)
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: lightinside »

musisz sprawdzić warunek dla mianownika i dla pierwiastka, napisz co wykombinujesz, sprawdzimy
PiTek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: PiTek93 »

\(\displaystyle{ x \in (0; \infty )/ \{1\}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 16:26 przez smigol, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{ i \}.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: konrad509 »

Nie.-- 6 lut 2013, o 15:43 --Masz \(\displaystyle{ x\geq0 \wedge \sqrt x-1\not=0}\)
PiTek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: PiTek93 »

naturalnie mianownik musi być różny od zera, więc \(\displaystyle{ x \neq 1}\)
Liczba pod pierwiastkiem musi być większa równa od zera \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
... banał \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0; \infty )/{{1}}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 16:27 przez smigol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nawiasy 'ostre' to \left\langle i \right\rangle
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: konrad509 »

\(\displaystyle{ 0}\) też należy, więc lewy nawias domknięty. No i można się przyczepić do samego zapisu, ale ogólnie ok.
PiTek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: PiTek93 »

Może to nie jest odpowiedni temat, ale jakbym miał znaleźć teraz asymptoty pionowe, to liczyłbym je w 1+,1-,0+,0-?
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: konrad509 »

Tylko w \(\displaystyle{ 1}\).
PiTek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: PiTek93 »

W \(\displaystyle{ 1}\) w prawej i lewej to oczywiste, ale dlaczego nie w \(\displaystyle{ 0}\), skoro też należy do dziedziny?
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: konrad509 »

No właśnie dlatego, że należy.
PiTek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: PiTek93 »

xD no tak, rozumiem, ale gdyby było \(\displaystyle{ (0, \infty )/{1}}\), to wtedy w\(\displaystyle{ 0}\) też?
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: konrad509 »

Dokładnie to tylko w \(\displaystyle{ 0^+}\)
PiTek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Jak policzyć dziedzinę z tej funkcji?

Post autor: PiTek93 »

Dzięki
ODPOWIEDZ