Równanie z 4 pierwiastkami.
Równanie z 4 pierwiastkami.
Równanie postaci x^4+mx^2+n=0 o niewiadomej x ma 4 pierwiastki.wyznacz ich sumę i iloczyn.
Jak i czemu akurat tak?
Jak i czemu akurat tak?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 54 razy
Równanie z 4 pierwiastkami.
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} + x_{3} + x_{4} = \frac{-b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_{1} * x_{2} * x_{3} * x_{4} = \frac{e}{a}}\)
lub też:
\(\displaystyle{ t = x^{2}}\)
\(\displaystyle{ t^{2} + mt + n = 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} = \frac{-b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_{1} * x_{2} = \frac{c}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_{1} * x_{2} * x_{3} * x_{4} = \frac{e}{a}}\)
lub też:
\(\displaystyle{ t = x^{2}}\)
\(\displaystyle{ t^{2} + mt + n = 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} = \frac{-b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_{1} * x_{2} = \frac{c}{a}}\)
Ostatnio zmieniony 26 mar 2007, o 22:22 przez Rafal88K, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Równanie z 4 pierwiastkami.
za \(\displaystyle{ x^2=t}\) \(\displaystyle{ t>0}\)
\(\displaystyle{ t^2+mt+n=0}\)
ze wzorow vieta \(\displaystyle{ x_{1}*x_{2}=\frac{c}{a}=n}\)
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=\frac{-b}{a}=-m}\)
\(\displaystyle{ t^2+mt+n=0}\)
ze wzorow vieta \(\displaystyle{ x_{1}*x_{2}=\frac{c}{a}=n}\)
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=\frac{-b}{a}=-m}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 23 razy
Równanie z 4 pierwiastkami.
żadnego podstawiania.
z wzorów viete'a dla równania 4 stopnia
ax^4+bx^3+cx^2+dx+e=0 mamy
x1+x2+x3+x4 = -b/a
x1*x2*x3*x4=e/a
czyli suma=0, iloczyn=n
z wzorów viete'a dla równania 4 stopnia
ax^4+bx^3+cx^2+dx+e=0 mamy
x1+x2+x3+x4 = -b/a
x1*x2*x3*x4=e/a
czyli suma=0, iloczyn=n
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Równanie z 4 pierwiastkami.
A czy nie nalezy wyznaczyc najpierw dziedziny zeby ta funkcja miala akurat 4 miejsca zerowe?? Tj podstawienie i pozniej \(\displaystyle{ \Delta>0}\)?? POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 23 razy
Równanie z 4 pierwiastkami.
co do dziedziny to wyznaczyc mozna, ale to nic nie zmieni w finalowym rozwiazaniu. jedynie ze odpowiedz bedzie dla m,n... takich i takich suma pierwiastkow bedzie 0 a iloczyn n.