Jak to rozłożyć na podany w temacie sposób
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 24 mar 2012, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Jak to rozłożyć na podany w temacie sposób
\(\displaystyle{ x^{3} - 9 x^{2} + 6x + 56 = (x+2)(x-4)(x-7)}\)
nie miałem w liceum rozsz matmy, nie przypominam sobie takiego rozkładu i pytam jak przejść z równania z lewej strony na to z prawej
nie miałem w liceum rozsz matmy, nie przypominam sobie takiego rozkładu i pytam jak przejść z równania z lewej strony na to z prawej
- 93Michu93
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 25 razy
Jak to rozłożyć na podany w temacie sposób
Ale tutaj widać, że pierwiastkami będą: \(\displaystyle{ -2,4,7}\)
więc starczy wziąć np.\(\displaystyle{ 4}\) i podzielić schematem Hornera. Dostaniesz \(\displaystyle{ \left( x-4\right)}\) i jakieś równanie kwadratowe, liczysz delte, pierwiastki i musi Ci wyjść \(\displaystyle{ x_{1}= -2 x_{2}= 7}\) (oczywiście gdy w schemacie Hornera używałeś \(\displaystyle{ 4}\))
więc starczy wziąć np.\(\displaystyle{ 4}\) i podzielić schematem Hornera. Dostaniesz \(\displaystyle{ \left( x-4\right)}\) i jakieś równanie kwadratowe, liczysz delte, pierwiastki i musi Ci wyjść \(\displaystyle{ x_{1}= -2 x_{2}= 7}\) (oczywiście gdy w schemacie Hornera używałeś \(\displaystyle{ 4}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 24 mar 2012, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Jak to rozłożyć na podany w temacie sposób
nie wiem co to schemat hornera ale dziękuje, może akurat się takie zadanie nie trafi
- 93Michu93
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 25 razy
Jak to rozłożyć na podany w temacie sposób
no to podziel normalnie, tak jak umiesz wielomian, przez \(\displaystyle{ \left( x-4\right)}\) i również dostaniesz to samo równanie kwadratowe. Po prostu schematem Hornera jest łatwiej ale jak nie przypominasz sobie to spokojnie dziel jak umiesz.
Ja tą 4 sobie wybrałem, to nie jest jakieś konieczne, musisz po prostu podzielić przez (x-pierwiastek wielomianu)
Ja tą 4 sobie wybrałem, to nie jest jakieś konieczne, musisz po prostu podzielić przez (x-pierwiastek wielomianu)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Jak to rozłożyć na podany w temacie sposób
Jeśli przyjmiemy , że widać to po co rozkładać - przecież jest rozłożony.93Michu93 pisze:Ale tutaj widać, że pierwiastkami będą: \(\displaystyle{ -2,4,7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 24 mar 2012, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Jak to rozłożyć na podany w temacie sposób
właśnie jak te pierwiastek znaleźć z ostatniej linijki co piszesz ; d bo właśnie dalej otrzymałem wynik (po podzieleniu):
\(\displaystyle{ (x-4) + x^{2} -5x - 14}\)
rozumiem, że jak to otrzymam, to mam wyliczyć pierwiastki z
\(\displaystyle{ x^{2} -5x - 14}\)
i potem podstawić do takiego czegoś:
\(\displaystyle{ (x-x1)(x-x2)(x-x3)}\)
EDIT
poprawiam wynik co mi wyszedł, powinno być tak to z dzielenia bo tam nic reszty nie zostaje:
\(\displaystyle{ (x-4)(x^{2} -5x - 14)}\)
\(\displaystyle{ (x-4) + x^{2} -5x - 14}\)
rozumiem, że jak to otrzymam, to mam wyliczyć pierwiastki z
\(\displaystyle{ x^{2} -5x - 14}\)
i potem podstawić do takiego czegoś:
\(\displaystyle{ (x-x1)(x-x2)(x-x3)}\)
EDIT
poprawiam wynik co mi wyszedł, powinno być tak to z dzielenia bo tam nic reszty nie zostaje:
\(\displaystyle{ (x-4)(x^{2} -5x - 14)}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 20:25 przez Imekxus, łącznie zmieniany 1 raz.
- 93Michu93
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 25 razy
Jak to rozłożyć na podany w temacie sposób
Szukasz wśród dzielników wyrazu wolnego w Twoim przypadku dzielników 56.
Bierzesz np. 1 i podstawiasz do wielomianu, nie wyjdzie zero. Bierzesz teraz np.-2 podstawiasz do wielomianu i hura! Wychodzi 0. Więc -2 jest pierwiastkiem wielomianu. Teraz dzielisz wielomian przez \(\displaystyle{ x+2}\) i dostajesz równanie kwadratowe, liczysz pierwiastki i potem zapisujesz swój wielomian jako \(\displaystyle{ \left( x-x_{1}\right)\left( x-x_{2}\right)\left( x-x_{3}\right)}\)-- 2 lut 2013, o 20:26 --Piasek101 myślałem, że to trzeba wykazać krok po kroku, ale to byłoby bez sensu- mój błąd
Bierzesz np. 1 i podstawiasz do wielomianu, nie wyjdzie zero. Bierzesz teraz np.-2 podstawiasz do wielomianu i hura! Wychodzi 0. Więc -2 jest pierwiastkiem wielomianu. Teraz dzielisz wielomian przez \(\displaystyle{ x+2}\) i dostajesz równanie kwadratowe, liczysz pierwiastki i potem zapisujesz swój wielomian jako \(\displaystyle{ \left( x-x_{1}\right)\left( x-x_{2}\right)\left( x-x_{3}\right)}\)-- 2 lut 2013, o 20:26 --Piasek101 myślałem, że to trzeba wykazać krok po kroku, ale to byłoby bez sensu- mój błąd
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 24 mar 2012, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Jak to rozłożyć na podany w temacie sposób
aaa ok dzięki, czyli muszę pierw na chybił trafił znaleźć 1 pierwiastek
- 93Michu93
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 25 razy
Jak to rozłożyć na podany w temacie sposób
Tak, pierwszy pierwiastek szukasz na chybił trafił ale spośród dzielników wyrazu wolnegoImekxus pisze:aaa ok dzięki, czyli muszę pierw na chybił trafił znaleźć 1 pierwiastek
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Jak to rozłożyć na podany w temacie sposób
Nie musisz ,chyba że w treści zadania miałeś że trzeba skorzystać z twierdzenia o pierwiastkach całkowitychImekxus pisze:aaa ok dzięki, czyli muszę pierw na chybił trafił znaleźć 1 pierwiastek
Jeśli miales zespolone to mozesz podstawieniami sprowadzic rownanie do rownania kwadratowego
Podstawienie
\(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{2}}{3a_{3}}}\)
sprowadzi rownanie do postaci \(\displaystyle{ y^3+py+q=0}\)
Podstawienie
\(\displaystyle{ y=u+v}\)
albo
\(\displaystyle{ y=u-\frac{p}{3u}}\)
sprowadzi rownanie do rownania kwadratowego
Jesli nie znasz zespolonych to mozesz podstawieniami
sprowadzic do wzoru na funkcje trygonometryczne (sinus badź cosinus) kąta potrojonego
Podstawienie
\(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{2}}{3a_{3}}}\)
sprowadzi rownanie do postaci \(\displaystyle{ y^3+py+q=0}\)
Podstawienie
\(\displaystyle{ y=2\sqrt{-\frac{p}{3}}\cos{t}}\)
sprowadzi równanie do wzoru na cosinus kąta potrojonego