1.Rozwiąż nierówności:
c) \(\displaystyle{ 27x^4+45x^3-17x-3x^2+4 \le ≤0}\)
d) \(\displaystyle{ 18x^4+11x^2-33x^3+8x-4 \ge ≥0}\)
2. Sprawdź czy:
a.) wielomian \(\displaystyle{ 27x^4+45x^3-17x-3x^2+4}\) jest podzielny przez dwumian x+1
b.) Liczba \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ 27x^4+45x^3-17x-3x^2+4}\) jeśli tak, podaj krotność tego pierwiastka
c.) wielomian \(\displaystyle{ 18x^4+11x^2-33x^3+8x-4}\) jest podzielny przez dwumian x-2
d.) liczba \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ 18x^4+11x^2-33x^3+8x-4}\) jeśli tak, podaj krotność tego pierwiastka
Rozwiąż nierówności, sprawdź podzielność i krotność wielomia
Rozwiąż nierówności, sprawdź podzielność i krotność wielomia
Ostatnio zmieniony 1 lut 2013, o 09:31 przez RTLAR, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Rozwiąż nierówności, sprawdź podzielność i krotność wielomia
1. Nie widzę żadnych nierówności.
2. Co to znaczy, że jest pierwiastkiem? I ile wynosi reszta z dzielenia wielomianu przez \(\displaystyle{ x-a}\)?
2. Co to znaczy, że jest pierwiastkiem? I ile wynosi reszta z dzielenia wielomianu przez \(\displaystyle{ x-a}\)?
Rozwiąż nierówności, sprawdź podzielność i krotność wielomia
ad.1 już poprawiłem
ad2. szczerze nie wiem, przepisałem treść zadania słowo w słowo
ad2. szczerze nie wiem, przepisałem treść zadania słowo w słowo
- 93Michu93
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 25 razy
Rozwiąż nierówności, sprawdź podzielność i krotność wielomia
1. Znajdź pierwiastki, narysuj wykres i napisz odpowiedź.
2.a)Sprawdzasz czy \(\displaystyle{ W\left( -1\right)=0}\)
b)najpierw \(\displaystyle{ W\left( -\frac{1}{3} \right)}\), jeżeli wyjdzie 0, to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) jest pierwiastkiem wtedy dzielisz schematem Hornera.
c)\(\displaystyle{ W\left( 2\right)}\) jeżeli wyjdzie \(\displaystyle{ 0}\) to jest pierwiastkiem w przeciwnym wypadku nie jest.
d)\(\displaystyle{ W\left( -\frac{1}{3} \right)}\) jeżeli wyjdzie \(\displaystyle{ 0}\) to schemat Hornera
2.a)Sprawdzasz czy \(\displaystyle{ W\left( -1\right)=0}\)
b)najpierw \(\displaystyle{ W\left( -\frac{1}{3} \right)}\), jeżeli wyjdzie 0, to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) jest pierwiastkiem wtedy dzielisz schematem Hornera.
c)\(\displaystyle{ W\left( 2\right)}\) jeżeli wyjdzie \(\displaystyle{ 0}\) to jest pierwiastkiem w przeciwnym wypadku nie jest.
d)\(\displaystyle{ W\left( -\frac{1}{3} \right)}\) jeżeli wyjdzie \(\displaystyle{ 0}\) to schemat Hornera