Zad. Naszkicuj wykresy wielomianów.
b) \(\displaystyle{ W(x)=5x^3-4x^2}\)
c) \(\displaystyle{ W(x)=-x^3-1}\)
Mam tutaj takie dwa przykłady które nie za bardzo wiem jak policzyć. Mógłby ktoś je zrobić oraz
wytłumaczyć? Byłbym niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam
Naszkicuj wykresy wielomianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 27 maja 2012, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 2 razy
Naszkicuj wykresy wielomianów.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2013, o 11:16 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Naszkicuj wykresy wielomianów.
b)
\(\displaystyle{ W(x)=5x^3-4x^2 = x^2(5x-4)\\
x_1 = 0\\
k_1 = 2\\
\\
x_2 = \frac{4}{5}\\
k_2 = 1}\)
k to krotność pierwiastka, jeżeli jest parzysta to odbijamy wykres od osi, jeżeli niepazysta to przechodzimy przez oś
wykres rysujemy od prawej z góry
b)
\(\displaystyle{ W(x)=-x^3-1 = -(x^3 +1) = - (x^3 + 1)\\
x^3 = -1\\
x = -1}\)
wykres rysujemy od prawej z dołu
\(\displaystyle{ W(x)=5x^3-4x^2 = x^2(5x-4)\\
x_1 = 0\\
k_1 = 2\\
\\
x_2 = \frac{4}{5}\\
k_2 = 1}\)
k to krotność pierwiastka, jeżeli jest parzysta to odbijamy wykres od osi, jeżeli niepazysta to przechodzimy przez oś
wykres rysujemy od prawej z góry
b)
\(\displaystyle{ W(x)=-x^3-1 = -(x^3 +1) = - (x^3 + 1)\\
x^3 = -1\\
x = -1}\)
wykres rysujemy od prawej z dołu