reszta z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

reszta z dzielenia

Post autor: dzun »

jak to rozwiazac?
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x) = x^{4} + 2x^{2} - 3}\) jest wielomianem \(\displaystyle{ R(x) = x^{3} - 2x^{2} + x + 2}\). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ F(x) = x^{2} - 4}\)
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

reszta z dzielenia

Post autor: loitzl9006 »

Dla dzielenia przez \(\displaystyle{ x^2-4}\) nie umiem, umiem za to wyznaczyć resztę z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^2-1}\) - dobrze przepisałeś całą treść zadania?
ODPOWIEDZ