Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 sty 2013, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Podziękował: 3 razy
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
Hej, mam takie zadanie:
Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +4x ^{2} +x -6, p=1}\)
Nie mam pojęcia, jak wykonuje się takie zadania. Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +4x ^{2} +x -6, p=1}\)
Nie mam pojęcia, jak wykonuje się takie zadania. Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
Dokonujesz dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ V(x)=x-p}\).
Zostanie Ci trójmian, który rozkładasz z delty.
Zostanie Ci trójmian, który rozkładasz z delty.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 sty 2013, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Podziękował: 3 razy
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
a więc wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ x ^{3} +4x ^{2} +x -6 :x +1 =x ^{2} +3x -2}\) i \(\displaystyle{ 4 reszty}\)
co z tym teraz zrobić?
\(\displaystyle{ x ^{3} +4x ^{2} +x -6 :x +1 =x ^{2} +3x -2}\) i \(\displaystyle{ 4 reszty}\)
co z tym teraz zrobić?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
Nie może Ci wyjść reszta, skoro \(\displaystyle{ p}\) jest pierwiastkiem. Dodatkowo, dzielisz przez zły dwumian. Powinno być
\(\displaystyle{ x^3+4x^2+x-6:x-1=\ldots}\)
\(\displaystyle{ x^3+4x^2+x-6:x-1=\ldots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 sty 2013, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Podziękował: 3 razy
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
Mój błąd. Wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ x ^{3} +4x ^{2} +x -6 :x -1 = x ^{2} +5x +6}\)
Co z tym teraz zrobić? Nie bardzo rozumiem co mam wyliczyć z delty? x1 i x2?
\(\displaystyle{ x ^{3} +4x ^{2} +x -6 :x -1 = x ^{2} +5x +6}\)
Co z tym teraz zrobić? Nie bardzo rozumiem co mam wyliczyć z delty? x1 i x2?
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
liczysz miejsca zerowe (czyli \(\displaystyle{ x_{1}}\),\(\displaystyle{ x_{2}}\)) z Twojego równania jest to \(\displaystyle{ W(x) = (x + 3)(x + 2)}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
Winno byćdzun pisze:\(\displaystyle{ W(x) = (x + 3)(x + 2)}\)
\(\displaystyle{ x^2+5x+6=(x+3)(x+2)\\
\\
W(x)=(x+3)(x+2)(x-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 sty 2013, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Podziękował: 3 razy
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
Czyli końcowy wynik, to:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-x _{1})(x-x _{2})(x-p)}\)
Dobrze to rozumiem?
\(\displaystyle{ W(x)=(x-x _{1})(x-x _{2})(x-p)}\)
Dobrze to rozumiem?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 sty 2013, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Podziękował: 3 razy
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
A co w sytuacji gdy mam coś takiego?
\(\displaystyle{ 4x ^{3} +4x ^{2} +3x -3 :x -0,5 =4x ^{2} +6x +6}\)
\(\displaystyle{ Delta < 0}\)
wynik, to:
\(\displaystyle{ W(x)=(2x-1)(2x ^{2} +3x +3)}\)
Czyli że robię to tak, że
\(\displaystyle{ x-p}\)
mnożę przez 2 żeby zlikwidować ułamki, a
\(\displaystyle{ 4x ^{2} +6x +6}\)
skracam tak, jak jest to możliwe, więc dzielę przez 2 co daje mi
\(\displaystyle{ 2x ^{2} +3x +3}\)
Tak więc końcowym wynikiem gdy delta mniejsza jest od zera jest
\(\displaystyle{ W(x)=(x-p)(bez ulamkow))(skrocony wynik dzielenia)}\)
Czy źle to rozszyfrowałem?
\(\displaystyle{ 4x ^{3} +4x ^{2} +3x -3 :x -0,5 =4x ^{2} +6x +6}\)
\(\displaystyle{ Delta < 0}\)
wynik, to:
\(\displaystyle{ W(x)=(2x-1)(2x ^{2} +3x +3)}\)
Czyli że robię to tak, że
\(\displaystyle{ x-p}\)
mnożę przez 2 żeby zlikwidować ułamki, a
\(\displaystyle{ 4x ^{2} +6x +6}\)
skracam tak, jak jest to możliwe, więc dzielę przez 2 co daje mi
\(\displaystyle{ 2x ^{2} +3x +3}\)
Tak więc końcowym wynikiem gdy delta mniejsza jest od zera jest
\(\displaystyle{ W(x)=(x-p)(bez ulamkow))(skrocony wynik dzielenia)}\)
Czy źle to rozszyfrowałem?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
Przy operacji "likwidacji" ułamków oraz "skracania, jak to tylko możliwe", mnożysz i dzielisz przez taką samą liczbę, inaczej wynik może wyjść niepoprawny.
Natomiast jeśli przy liczeniu delty wychodzi liczba ujemna, to nie rozkładasz już dalej trójmianu, czyli ostateczny wynik to właśnie
\(\displaystyle{ W(x)=(2x-1)(2x ^{2} +3x +3)}\)
Natomiast jeśli przy liczeniu delty wychodzi liczba ujemna, to nie rozkładasz już dalej trójmianu, czyli ostateczny wynik to właśnie
\(\displaystyle{ W(x)=(2x-1)(2x ^{2} +3x +3)}\)