parametry a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

parametry a i b

Post autor: dzun »

jak to rozwiązać ?
Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = -x^{3} + ax^{2} + 5x - b}\), \(\displaystyle{ x \in R}\). Reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian \(\displaystyle{ x + 1}\) jest równa \(\displaystyle{ -8}\).

Robie tak:
dziele ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x - 3)}\) i wychodzi reszta \(\displaystyle{ -12 + 9a - b}\), ona ma równać się \(\displaystyle{ 0}\), więc \(\displaystyle{ -12 + 9a - b = 0}\). Nastepnie \(\displaystyle{ W(-1) = -8}\), a reszta to funkcja liniowa więc => \(\displaystyle{ -a + b = -8}\)
z tego układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -a + b = -8 \\ -12 + 9a - b = 0 \end{cases}}\)
po wyliczeniu mam \(\displaystyle{ a = \frac{1}{2}}\) ,\(\displaystyle{ b = -7 \frac{1}{2}}\)
a w odpowiedziach mam: \(\displaystyle{ a = 2}\) , \(\displaystyle{ b = 6}\)
gdzie jest błąd?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 21:45 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

parametry a i b

Post autor: lukasz1804 »

Z warunku \(\displaystyle{ W(-1)=-8}\) powinna wynikać równość \(\displaystyle{ 1+a-5-b=-8}\).
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

parametry a i b

Post autor: dzun »

lukasz1804, skad to wzioles?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

parametry a i b

Post autor: anna_ »

Do \(\displaystyle{ W(x) = -x^{3} + ax^{2} + 5x - b}\) wstawił \(\displaystyle{ x=-1}\)
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

parametry a i b

Post autor: dzun »

dzieki
ODPOWIEDZ