wyznaczanie dziedziny funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
wyznaczanie dziedziny funkcji
Witam,
mam takie zadanie:
Wyznacz wszystkie wartości parametrów m i n, dla których dziedzina funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{(x^{2} - x - 6)(x^{2} + mx - 2nx - 2 mn)}}\) jest zbór wszystkich liczb rzeczywistych.
mam takie zadanie:
Wyznacz wszystkie wartości parametrów m i n, dla których dziedzina funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{(x^{2} - x - 6)(x^{2} + mx - 2nx - 2 mn)}}\) jest zbór wszystkich liczb rzeczywistych.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznaczanie dziedziny funkcji
Skoro obie kwadratowe mają być dla takich samych x-sów ujemne lub dodatnie to ich wykresy mają być pod osią (lub nad) dla takich samych x-sów.
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
wyznaczanie dziedziny funkcji
czyli mam rozpaczyc dwa przypadki gdy wspolczynnik przy \(\displaystyle{ x^{2}}\) jest ujemny lub dodatni?
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
wyznaczanie dziedziny funkcji
no to:
\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{(x^{2} - x - 6)(x^{2} + mx - 2nx - 2 mn)}}\)
\(\displaystyle{ (x^{2} + mx - 2nx - 2 mn)}\)
\(\displaystyle{ \Delta = m^{2} + 4mn + 4n^{2} < 0}\)
\(\displaystyle{ (m + 2n)^{2} < 0}\)
i co dalej?
\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{(x^{2} - x - 6)(x^{2} + mx - 2nx - 2 mn)}}\)
\(\displaystyle{ (x^{2} + mx - 2nx - 2 mn)}\)
\(\displaystyle{ \Delta = m^{2} + 4mn + 4n^{2} < 0}\)
\(\displaystyle{ (m + 2n)^{2} < 0}\)
i co dalej?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2013, o 22:58 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
wyznaczanie dziedziny funkcji
Nie, delta właśnie nie może być mniejsza od zera. Masz pod pierwiastkiem wielomian czwartego stopnia. Z pierwszego nawiasu, ma on dwa miejsca zerowe i przecina oś OX. Zatem musisz w drugim nawiasie wymusić takie pierwiastki, żeby się od tej osi odbił, zamiast przecinać ją.