Dzielenie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Dzielenie wielomianów

Post autor: Consolidaa »

Jak rozwiązać to zadanie?

Wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x ^{3} +bx ^{2} +cx+1}\) jest podzielny przez trójmian \(\displaystyle{ x ^{2} -2x-3}\). Wyznacz współczynnik b i c.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: anna_ »

Policz miejsca zerowe \(\displaystyle{ x ^{2} -2x-3}\)
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Dzielenie wielomianów

Post autor: Consolidaa »

Ok. Obliczyłam, że \(\displaystyle{ x _{1} =-1}\), a \(\displaystyle{ x _{2} =3}\). Co teraz?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-1)=0\\ W(3)=0\end{cases}}\)
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Dzielenie wielomianów

Post autor: Consolidaa »

Niestety nie wiem co mam z tym zrobić.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: anna_ »

Podstawić za \(\displaystyle{ x}\) co trzeba i rozwiązać układ równań.
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Dzielenie wielomianów

Post autor: Consolidaa »

Ok. Dzięki za pomoc. Rozwiązałam
ODPOWIEDZ