wartosc parametru p
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
wartosc parametru p
Witam,
mam takie zadanie:
27. Dla jakich wartości parametru p wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{3} + x^{2}(p + 3) + 4px}\) ma dokladnie jeden pierwiastek?
Zał: \(\displaystyle{ \Delta = 0}\)
\(\displaystyle{ p^{2} - 10p + 9 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta p = 64}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} p = 8}\)
\(\displaystyle{ p_{1} = 1}\)
\(\displaystyle{ p_{2} = 9}\)
czy to jest dobre rozwiązanie?
mam takie zadanie:
27. Dla jakich wartości parametru p wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{3} + x^{2}(p + 3) + 4px}\) ma dokladnie jeden pierwiastek?
Zał: \(\displaystyle{ \Delta = 0}\)
\(\displaystyle{ p^{2} - 10p + 9 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta p = 64}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} p = 8}\)
\(\displaystyle{ p_{1} = 1}\)
\(\displaystyle{ p_{2} = 9}\)
czy to jest dobre rozwiązanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
wartosc parametru p
pomylka, jest juz jeden pierwiastek \(\displaystyle{ x = 0}\) więc \(\displaystyle{ \Delta < 0}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 306
- Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 98 razy
wartosc parametru p
ale to normalne ze jak \(\displaystyle{ \Delta < 0}\) to nie ma miejsc zerowych?