Witam,
mam taka nierownosc i nie wiem jak sie zabrac:
\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} + x^{2} - 2 \le x^{4} + x^{3}}\)
nierownosc wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
nierownosc wielomianowa
\(\displaystyle{ x^4 + x^2 - 2 \le x^4 + x^3}\)
\(\displaystyle{ x^4 + x^2 - 2-x^4-x^3 \le 0}\)
\(\displaystyle{ x^3 -x^2 + 2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ x^4 + x^2 - 2-x^4-x^3 \le 0}\)
\(\displaystyle{ x^3 -x^2 + 2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem