Problem z "wężykiem"

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
yahoomlody
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 sty 2013, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sz-n
Podziękował: 5 razy

Problem z "wężykiem"

Post autor: yahoomlody »

Nierówność wygląda następująco:

\(\displaystyle{ 9x^3+12x^2+4x \ge 0}\)

Wyliczłem pierwiastki, 0 i -2/3 . Narysowałem wykres i wychodzi mi, że \(\displaystyle{ x\in R\setminus (-2/3 , 0)}\)

jednak według odpowiedzi wykres wygląda tak:



I po prostu za nic nie mogę ogarnąć czemu wykres w \(\displaystyle{ -2/3}\) się "odbija", skoro jest on jednokrotny... Prosiłbym o wytłumaczenie;/
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 18:48 przez pyzol, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
AloneAngel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 176 razy

Problem z "wężykiem"

Post autor: AloneAngel »

Hm, z tego co ja widzę to:
\(\displaystyle{ 9x^3+13x^2+4x = x(x+1)(x+ \frac{4}{9})}\). Więc mamy 3 pierwiastki.
yahoomlody
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 sty 2013, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sz-n
Podziękował: 5 razy

Problem z "wężykiem"

Post autor: yahoomlody »

Ajajaj, \(\displaystyle{ 12x^2}\) , źle wpisałem, przepraszam za błąd.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 18:48 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Problem z "wężykiem"

Post autor: konrad509 »

Bo \(\displaystyle{ -\frac{2}{3}}\) jest pierwiastkiem dwukrotnym.
yahoomlody
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 sty 2013, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sz-n
Podziękował: 5 razy

Problem z "wężykiem"

Post autor: yahoomlody »

konrad509 pisze:Bo \(\displaystyle{ -\frac{2}{3}}\) jest pierwiastkiem dwukrotnym.
Czyli rozumiem, że gdy delta wynosi 0 i pierwiastek jest tylko jeden to on jest dwukrotny?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Problem z "wężykiem"

Post autor: anna_ »

Zgadza się.
yahoomlody
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 sty 2013, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sz-n
Podziękował: 5 razy

Problem z "wężykiem"

Post autor: yahoomlody »

Ech, co ja w szkole na tej lekcji robiłem... Dzięki za pomoc:)
ODPOWIEDZ