nierownosc wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

nierownosc wielomianowa

Post autor: dzun »

Witam,
mam coś takiego:
\(\displaystyle{ |x + 1|^{3} - 3|x + 1|^{2} \ge 0}\)
zakładam, \(\displaystyle{ t = |x + 1|^{2}}\)
\(\displaystyle{ t^{2} - 3t \ge 0}\)
\(\displaystyle{ t(t - 3) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ t = 0 \vee t = 3}\)
i teraz mam problem, wiem, że gdzieś się odbija od 0 wykres, ale nie wiem czemu i jak to sie robi. Prosze o pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

nierownosc wielomianowa

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ |x + 1|^{3} - 3|x + 1|^{2} \ge 0}\)

\(\displaystyle{ |x + 1|^2(|x+1| - 3) \ge 0}\)

Założenie \(\displaystyle{ x \neq -1}\) i dzielisz obie strony przez \(\displaystyle{ |x+1|^2}\)

Zostaje do rozwiązania nierówność:
\(\displaystyle{ |x+1| - 3 \ge 0}\)

Potem trzeba tylko sprawdzić co się dzieje dla \(\displaystyle{ x=-1}\)
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

nierownosc wielomianowa

Post autor: dzun »

dzieki
ODPOWIEDZ