Witam! Mam problem z następującym zadaniem:
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = (x-2)( x^{2} -2mx + 1 - m^{2})}\), gdzie \(\displaystyle{ m \in R}\)
Dla jakich wartości parametru m, wielomian ma trzy różne pierwiastki??
No i tak na pewno trzeba rozważyć przypadek gdy to co w drugim nawiasie delta > 0 , tylko coś jeszcze a nie wiem co jakieś rady?
Wielomiany z parametrem!
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 7 paź 2012, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
Wielomiany z parametrem!
Jeśli przyrównasz \(\displaystyle{ W(x)}\) do zera, to z miejsca dostajesz pierwiastek \(\displaystyle{ 2}\). W związku z tym, aby otrzymać trzy różne pierwiastki, drugi nawias przyrównany do zera musi mieć dwa różne pierwiastki, ponadto oba muszą być różne od \(\displaystyle{ 2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Wielomiany z parametrem!
Czyli z tego przyrównania w(x) do 0 wyjdzie kolejny zbiór??
Czy na koniec po przyrównaniu mam odjąć od tego zbioru co mi wyjdzie przy delcie > 0?
Czy na koniec po przyrównaniu mam odjąć od tego zbioru co mi wyjdzie przy delcie > 0?
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 7 paź 2012, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
Wielomiany z parametrem!
Nie no, masz:
\(\displaystyle{ W(x)=0 \Leftrightarrow (x-2)( x^{2} -2mx + 1 - m^{2})=0 \Leftrightarrow x-2=0 \vee x^{2} -2mx + 1 - m^{2}=0 \Leftrightarrow x=2 \vee x^{2} -2mx + 1 - m^{2}=0}\)
Stąd \(\displaystyle{ W(x)}\) ma 3 różne pierwiastki w. i t. w., gdy równanie \(\displaystyle{ x^{2} -2mx + 1 - m^{2}=0}\) ma 2 pierwiastki, oba różne od 2. Teraz pomyśl, jakie warunki powinno spełniać to równanie, aby tak było.
\(\displaystyle{ W(x)=0 \Leftrightarrow (x-2)( x^{2} -2mx + 1 - m^{2})=0 \Leftrightarrow x-2=0 \vee x^{2} -2mx + 1 - m^{2}=0 \Leftrightarrow x=2 \vee x^{2} -2mx + 1 - m^{2}=0}\)
Stąd \(\displaystyle{ W(x)}\) ma 3 różne pierwiastki w. i t. w., gdy równanie \(\displaystyle{ x^{2} -2mx + 1 - m^{2}=0}\) ma 2 pierwiastki, oba różne od 2. Teraz pomyśl, jakie warunki powinno spełniać to równanie, aby tak było.