Witam,
jak rozwiązać takie dość trudniejsze zadanie:
"Podaj przykład wielomianu o współczynnikach całkowitych, którego pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ \sqrt{3}- \sqrt{7}}\)?
Z góry dzięki,
Damian
Szukanie wielomianu o podanym pierwiastku - Jak Rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Szukanie wielomianu o podanym pierwiastku - Jak Rozwiązać?
Możesz zacząć normalnie \(\displaystyle{ x-a}\) i kombinować przez co domnożyć aby pierwiastki wyparowały.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Szukanie wielomianu o podanym pierwiastku - Jak Rozwiązać?
Łatwiej:
\(\displaystyle{ x=\sqrt{3}- \sqrt{7}}\)
Podnosimy do kwadratu:
\(\displaystyle{ x^2= 10 - 2\sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{21}=10-x^2}\)
I znów do kwadratu:
\(\displaystyle{ 84= (10-x^2)^2}\)
czyli ta liczba to pierwiastek wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=(10-x^2)^2-84}\)
Q.
\(\displaystyle{ x=\sqrt{3}- \sqrt{7}}\)
Podnosimy do kwadratu:
\(\displaystyle{ x^2= 10 - 2\sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{21}=10-x^2}\)
I znów do kwadratu:
\(\displaystyle{ 84= (10-x^2)^2}\)
czyli ta liczba to pierwiastek wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=(10-x^2)^2-84}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Szukanie wielomianu o podanym pierwiastku - Jak Rozwiązać?
Skąd się wzięło to 10 i 2 pierwiastki z 21?