Funkcje wyjaśnienie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Funkcje wyjaśnienie

Post autor: Zahion »

Jesli\(\displaystyle{ f(X) = c _{1} X ^{n-1} + c _{2}X ^{n-2} + ... + cn _{n-1} X ^{1} + c _{n} ,}\)to \(\displaystyle{ N = f(10)}\) Mianowicie interesuje mnie co oznacza\(\displaystyle{ f(10)}\)
\(\displaystyle{ y = f(x) = ax + b}\) więc dla \(\displaystyle{ f(10) = y = ?}\)
Oraz co oznacza \(\displaystyle{ f : X \rightarrow R}\)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, o 17:53 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Funkcje wyjaśnienie

Post autor: Ponewor »

\(\displaystyle{ f(10)}\) oznacza wartość funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) przyjmowaną dla argumentu \(\displaystyle{ x}\) równego \(\displaystyle{ 10}\).
\(\displaystyle{ f : \mathbb{X} \rightarrow \RR}\) oznacza pewne przyporządkowanie - funkcję \(\displaystyle{ f}\) przyporządkowującą każdemu elementowi zbioru \(\displaystyle{ \mathbb{X}}\) dokładnie jeden element zbioru \(\displaystyle{ \RR}\).
ODPOWIEDZ