Wielomian trzeciego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Wielomian trzeciego stopnia

Post autor: qiu1994 »

Wiielomian trzeciego stopnia f, ktorego fragmet wykresu przedstawiono na rysunku spełnia warunek \(\displaystyle{ f(0)=90}\) wielomina g dany jest wzorem \(\displaystyle{ g(x)=x ^{3} -14x ^{2} +63x-90}\) wykaż ,że \(\displaystyle{ g(x)=-f(-x)}\)

oczywiscie wzór f z wykresy \(\displaystyle{ f(x)= (x+6)(x+5)(x+3)}\)

i jesli dam \(\displaystyle{ g(0)=-90}\)
ale czy to o to chodzi?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, o 16:12 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Wielomian trzeciego stopnia

Post autor: Ponewor »

Policz \(\displaystyle{ f \left( -x \right)}\) i powinno wyjść \(\displaystyle{ -g \left( x \right)}\).
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Wielomian trzeciego stopnia

Post autor: qiu1994 »

i to wystarczy?
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Wielomian trzeciego stopnia

Post autor: Ponewor »

Jeśli wyjdzie, to tak, ale mam wrażenie, że odczytałeś z wykresu więcej niż można było. Czy wszystkie miejsca zerowe były elegancko zaznaczone?
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Wielomian trzeciego stopnia

Post autor: qiu1994 »

tak idealnie w miejscach, obliczyłem to i wyszło mi tylko że z przeciwnymi znakami, ale muszę i tak zmienić znak ponieważ \(\displaystyle{ -f(-x)}\) no i się idealnie zgadza.!
ODPOWIEDZ