WItam wszystkich mógł by i ktoś pomóc jak rozwiązać te zdanka albo jakis przyklad takiego zadania mi podac bym mógł to zrobić. Proszę o pomoc.
1) dla jakich wartości parametru m równanie ma dokładnie eden pierwiastek. Znajdź ten pierwiastek
\(\displaystyle{ mx^2+2(m-1)x+m-3=0}\)
2) dla jakich wartości parametru m następujące równanie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste.
\(\displaystyle{ x^2-(m+3)x+m=0}\)
3) Dla jakich wartości a zbiorem wartości trójmianu jest \(\displaystyle{ R _ \cup}\){0}
\(\displaystyle{ y=(1-a^2)x^2+2(1-a)x-2}\)
Nierówności z parametrem
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Nierówności z parametrem
1. załozenia:
\(\displaystyle{ \Delta = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = (2m-2)^{2}=4m^{2}-8m+4-4m^{2}+12m=4m+4}\)
4m+4=0
m=-1
oraz dla m=0 ==> funkcja liniowa, ktora takze ma jeden pierwiastek.
\(\displaystyle{ \Delta = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = (2m-2)^{2}=4m^{2}-8m+4-4m^{2}+12m=4m+4}\)
4m+4=0
m=-1
oraz dla m=0 ==> funkcja liniowa, ktora takze ma jeden pierwiastek.
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 54 razy
Nierówności z parametrem
2)
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ m^{2} + 2m + 9 > 0}\)
Wychodzi:
\(\displaystyle{ \Delta < 0}\)
I przy \(\displaystyle{ m^{2}}\) jest znak \(\displaystyle{ +}\) więc wykres takiej funkcji zawsze jest powyżej osi OX.
\(\displaystyle{ m R}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ m^{2} + 2m + 9 > 0}\)
Wychodzi:
\(\displaystyle{ \Delta < 0}\)
I przy \(\displaystyle{ m^{2}}\) jest znak \(\displaystyle{ +}\) więc wykres takiej funkcji zawsze jest powyżej osi OX.
\(\displaystyle{ m R}\)
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Nierówności z parametrem
1.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a\neq 0\\\Delta=0 \end{array}
a=0}\)
3.
Jesli masz na mysli ze \(\displaystyle{ ZW R}\) to \(\displaystyle{ 1-a^2=0}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a\neq 0\\\Delta=0 \end{array}
a=0}\)
3.
Jesli masz na mysli ze \(\displaystyle{ ZW R}\) to \(\displaystyle{ 1-a^2=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 54 razy
Nierówności z parametrem
3.
\(\displaystyle{ 1 - a^{2} 0}\) i \(\displaystyle{ \Delta < 0}\)
\(\displaystyle{ 1 - a^{2} 0}\) i \(\displaystyle{ \Delta < 0}\)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2007, o 19:23 przez Rafal88K, łącznie zmieniany 1 raz.