Wykaż ,że wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Wykaż ,że wielomian

Post autor: qiu1994 »

Wykaż ,że wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x ^{3} -(a-b)x ^{2}-2b(a+b)x}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ q(x)=x-a-b}\) dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b.

jesli podzielny to reszta 0, ale co mi to daje...? nie rozumiem jak wykazac.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wykaż ,że wielomian

Post autor: yorgin »

Wystarczy sprawdzić, czy pierwiastek wielomianu \(\displaystyle{ q(x)}\) jest też pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\), a więc policzyć \(\displaystyle{ w(a+b)}\).

A jak reszta wychodzi zero, to znaczy to tyle że zachodzi podzielność. Tak samo jak \(\displaystyle{ 6\colon 3=2}\) i reszta jest zerowa...
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Wykaż ,że wielomian

Post autor: qiu1994 »

dlaczego \(\displaystyle{ w(a+b)}\)?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wykaż ,że wielomian

Post autor: yorgin »

A jak sprawdzasz, czy liczba jest pierwiastkiem wielomianu? Liczysz wartość i sprawdzasz, czy wychodzi zero.
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Wykaż ,że wielomian

Post autor: qiu1994 »

no tak, ale skąd wziąłeś \(\displaystyle{ a+b}\)?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, o 17:42 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wykaż ,że wielomian

Post autor: yorgin »

A jaki jest pierwiastek wielomianu \(\displaystyle{ q(x)}\) ?
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Wykaż ,że wielomian

Post autor: qiu1994 »

a mozna wiedziec jak go znalazles?:P
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wykaż ,że wielomian

Post autor: yorgin »

Sprawdziłem, kiedy \(\displaystyle{ q(x)=0}\). Tzn rozwiązałem równanie \(\displaystyle{ q(x)=0}\).
ODPOWIEDZ