wyznacz wartości parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
wyznacz wartości parametru
Wyznacz wszystkie wartości parametru m,
dla których wielomian
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-mx+m-1}\)
ma trzy różne pierwiaski
dla których wielomian
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-mx+m-1}\)
ma trzy różne pierwiaski
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
wyznacz wartości parametru
Widać, że pierwiastkiem niezależnie od m jest 1.
Po zastosowaniu schemtu Hornera mamy:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^{2}+x+1-m)}\)
No i teraz:
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
I gotowe.
A i jeszcze pamiętaj, że żadnym pierwiastkiem trójmianu nie może być jeden.
Po zastosowaniu schemtu Hornera mamy:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^{2}+x+1-m)}\)
No i teraz:
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
I gotowe.
A i jeszcze pamiętaj, że żadnym pierwiastkiem trójmianu nie może być jeden.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2007, o 22:50 przez ariadna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
wyznacz wartości parametru
nie wiem o co chodzi z tym Hornerem
ja widze tylko:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^2+x-m+1)}\)
----
a dlaczego 1 nie może być pierwiastkiem trójmianu?
ja widze tylko:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^2+x-m+1)}\)
----
a dlaczego 1 nie może być pierwiastkiem trójmianu?
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
wyznacz wartości parametru
bo wtedy wielomian nie będzie miał 3 różnych pierwiastków
Ostatnio zmieniony 23 mar 2007, o 22:41 przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
wyznacz wartości parametru
Podziel swój wielomian pierwotny przez x-1, by rozłożyć go. Można do tego użyć schematu Hornera, ale i można normalnie podzielić.Matka Chrzestna pisze:nie wiem o co chodzi z tym Hornerem
ja widze tylko:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^2+x-m+1)}\)
Pierwiastki mają być różne.Matka Chrzestna pisze: a dlaczego 1 nie może być pierwiastkiem trójmianu?
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
wyznacz wartości parametru
tyle, że:ariadna pisze:\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^{2}+(1-m)x+1)}\)
\(\displaystyle{ (x - 1)(x^{2} + (1 - m)x + 1) (x - 1)(x^{2} + x - m + 1) = x^{3} - mx^{2} + m - 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy