Witam mam prośbę czy moglby mi ktos pomoc wyznaczyc ekstremum i narysowac wykres wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)= \frac{8}{6 }x^3-7x^2+\frac{52}{6}x+1}\)
Wielomian 3-go stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 sty 2013, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdynia
- Podziękował: 1 raz
Wielomian 3-go stopnia
Ostatnio zmieniony 20 sty 2013, o 20:35 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 39 razy
Wielomian 3-go stopnia
Tak ma wyglądać tak?
\(\displaystyle{ W(x)= \frac{8}{6} x^{3}-7x^{2}+ \frac{52}{6}x+1}\)
Najpierw policz pochodną przyrównaj do zera i wylicz pierwiastki otrzymanego trójmianu.
\(\displaystyle{ W(x)= \frac{8}{6} x^{3}-7x^{2}+ \frac{52}{6}x+1}\)
Najpierw policz pochodną przyrównaj do zera i wylicz pierwiastki otrzymanego trójmianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 sty 2013, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdynia
- Podziękował: 1 raz
Wielomian 3-go stopnia
tak to mialo wygladac pochodna mam wyliczona, a jak wyliczyc pierwiastki bo juz tyle wzorow widzialem ze moj mozg nie mysli juz..-- 22 sty 2013, o 10:12 --Pomoże (wskaże) mi ktoś z wzorami na pierwiastki tego wielomianu??