Chciałbym zapytać czy da się jakimś innym sposobem rozwiązać te równania bez rozpisywania na przypadki?? :
\(\displaystyle{ 3\left| x+2\right| - (x+2)( x^{2} -1)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{4} +5 - \left| 5 x^{3} + x \right| = 0}\)
Wielomiany z wartością bezwzględną!
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Wielomiany z wartością bezwzględną!
a z tym jak sobie poradzic :
\(\displaystyle{ 9 \left| x\right| ^{3} - \left| x\right| \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 9 \left| x\right| ^{3} - \left| x\right| \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Wielomiany z wartością bezwzględną!
Tak i na koncu robic ze wzoru skróconego mozenia i wychodzi krzywa z której nie chce za pierony wyjść odpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wielomiany z wartością bezwzględną!
\(\displaystyle{ |x|(9|x|^2-1)\geq 0}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\) spełnione, podzielić stronami przez \(\displaystyle{ |x|}\)
Dalej \(\displaystyle{ 9|x|^2-1=9x^2-1}\)
Dalej \(\displaystyle{ 9|x|^2-1=9x^2-1}\)