Wyznacz wartosci parametru p i q

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Wyznacz wartosci parametru p i q

Post autor: qiu1994 »

Wyznacz wartosci paarametrów p i q liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x ^{3} +px ^{2} + qx +4=0}\)

oczywiscie \(\displaystyle{ W(2)=0}\) ale co dalej:P
Ostatnio zmieniony 19 sty 2013, o 23:23 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz wartosci parametru p i q

Post autor: piasek101 »

Np (trzy wersje rozwiązania) :
1) Dwukrotnie dzielić przez \(\displaystyle{ (x-2)}\)

2) \(\displaystyle{ W'(2)=0}\) (to do Twojego)

3) Przyrównać dany do \(\displaystyle{ (x-2)^2 (ax+1)}\) a nawet do \(\displaystyle{ (x-2)^2(x+1)}\)
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Wyznacz wartosci parametru p i q

Post autor: qiu1994 »

1)jesli bede dzielił to p i q nie koliduje w niczym...?

2) ale wtedy W i W' jest takie samo?

3) co przyrownać? dlaczego +1?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz wartosci parametru p i q

Post autor: piasek101 »

1) nie koliduje - reszty z dzieleń mają być zerowe.

2) \(\displaystyle{ W'}\) to pochodna; nie jest taka jak \(\displaystyle{ W}\).

3) Pisałem ,,przyrównać dany" ;skąd jeden , bo \(\displaystyle{ 2^2=4}\) a wyraz wolny danego to (4), zatem przez co pomnożyć 4 aby dostać 4 ?
qiu1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

Wyznacz wartosci parametru p i q

Post autor: qiu1994 »

1) próbuje dzielić, nie wychodzi, pojawia się p i q wyłączam x przed i KICHA.
2) nie mam jeszcze pochodnych w liceum
3) juz rozumiem, musi byc \(\displaystyle{ x ^{3}}\) i jedyneczkę tez.

wiec tylko o 1 prosze
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz wartosci parametru p i q

Post autor: piasek101 »

To były trzy sposoby - skoro czaisz trzeci to tak zrób.
ODPOWIEDZ