wielomian funkcja par a moze npar

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
nozomi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 lut 2005, o 14:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: piła

wielomian funkcja par a moze npar

Post autor: nozomi »

cześć mam małe pytanko
czy wielomian: \(\displaystyle{ (x^{2}-1)(x^{2}-9)}\) jest :
1) funkcja parzysta badz nieparzysta;
2) jest funkcja ciagła
z gory dzieki za odp.
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

wielomian funkcja par a moze npar

Post autor: przemk20 »

Jest funkcja parzysta bo f(x)=f(-x), i oczywiscie jest ciaglą
nozomi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 lut 2005, o 14:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: piła

wielomian funkcja par a moze npar

Post autor: nozomi »

a jak pokazac ciaglosc
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

wielomian funkcja par a moze npar

Post autor: przemk20 »

No tak:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to x_0} f(x)=f(x_0) \\
\lim_{x \to x_0} (x^2-9)(x^2-1)=(x_0^2-9)(x_0^2-1)=f(x_0)}\)

Fanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 18 gru 2006, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 23 razy

wielomian funkcja par a moze npar

Post autor: Fanik »

wszystkie funkcje elementarne są ciągłe. zlozenia funkcji ciaglyc są ciągle.
ODPOWIEDZ