współczynniki p i q

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

współczynniki p i q

Post autor: dzun »

Witam,
prosilbym o rozpisanie tego zadania i wytluaczenie:
Pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ w(x) = x^{3} + px^{2} + qx + 6}\) są liczby \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -3}\). Wyznacz wartości współczynników p i q oraz trzeci pierwiastek wielomianu \(\displaystyle{ w}\).
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

współczynniki p i q

Post autor: loitzl9006 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} w(1)=0 \\ w(-3)=0 \end{cases}}\)

z tego masz układ równań z niewiadomymi \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) - trzeba najpierw go rozwiązać.
dzun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 11 cze 2012, o 16:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 98 razy

współczynniki p i q

Post autor: dzun »

dzieki
ODPOWIEDZ