Witam,
prosilbym o rozpisanie tego zadania i wytluaczenie:
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w(x) = x^{3} + p^{3} - x + 2}\) przez \(\displaystyle{ x-3}\) jest równa 8.
Wyznacz wartość parametru p oraz wszystkie pierwiastki tego wielomianu.
wartość parametru p
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
wartość parametru p
\(\displaystyle{ w(3)=8}\) i wyznaczasz \(\displaystyle{ p}\)Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w(x) = x^{3} + p^{3} - x + 2}\) przez \(\displaystyle{ x-3}\) jest równa \(\displaystyle{ 8}\).