wyznaczreszte z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
wyznaczreszte z dzielenia
wyznacz reszte z dzielenia wielomianu w przez trójmian \(\displaystyle{ p(x) = x ^{2} -4x-5}\) wiedzac zze liczba 5 jest pierwiastkiem wielomianu W oraz \(\displaystyle{ W(-1)=6}\)
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
wyznaczreszte z dzielenia
Najpierw trójmian do postaci iloczynowej:
\(\displaystyle{ p(x)=(x+1)(x-5)}\)
Teraz:
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) \cdot P(x)+ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}W(-1)=Q(-1)P(-1)-ax+b=6\\W(5)=Q(5)P(5)+5a+b=5a+b=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}-a+b=6\\5a+b=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 6a=-6}\)
\(\displaystyle{ a=-1}\)
\(\displaystyle{ 1+b=6
b=5}\)
\(\displaystyle{ R(x)=-5x+5}\)
\(\displaystyle{ p(x)=(x+1)(x-5)}\)
Teraz:
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) \cdot P(x)+ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}W(-1)=Q(-1)P(-1)-ax+b=6\\W(5)=Q(5)P(5)+5a+b=5a+b=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}-a+b=6\\5a+b=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 6a=-6}\)
\(\displaystyle{ a=-1}\)
\(\displaystyle{ 1+b=6
b=5}\)
\(\displaystyle{ R(x)=-5x+5}\)