Wyznacz zbiory \(\displaystyle{ A \cap B}\) oraz \(\displaystyle{ A \setminus B}\)
\(\displaystyle{ A= \left\{ x \in R: 2x ^{4} +7x ^{3}+8x ^{2} +3x \ge 0 \right\}}\)
\(\displaystyle{ B=\left\{ x \in R: x ^{5} +x ^{4}-3x ^{3} >x ^{2}-2x \right\}}\)
Jest jakis łatwy sposób by to zrobic?
Wyznacz zbiory
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
Wyznacz zbiory
tak tak, wiem o co chodzi w zadaniu, tylko pytam czy jest jakis łatwy sposób by to zrobić?:)
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Wyznacz zbiory
Metoda grupowania wyrazów, albo skorzystaj z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych.
A i w zbiorze \(\displaystyle{ A}\) czy nie miało być czasem \(\displaystyle{ 2x^4}\)
A i w zbiorze \(\displaystyle{ A}\) czy nie miało być czasem \(\displaystyle{ 2x^4}\)