stopień wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ericcartman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 1 sty 2013, o 18:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tijuana
Podziękował: 3 razy

stopień wielomianu

Post autor: ericcartman »

Dane są wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=3 x^{2} -2x-4}\) i \(\displaystyle{ F(x)=-3x ^{3}+3x ^{2}-2}\) Stopień wielomianu będącego iloczynem wielomianów W(x) i F(x) jest równy:

wg mnie 5 ponieważ \(\displaystyle{ x ^{2}*x ^{3} = x ^{5}}\) w odpowiedziach jednak stopień wynosi 6, dlaczego?
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

stopień wielomianu

Post autor: konrad509 »

Znowu gdzieś błąd. Wychodzi stopień piąty.
ericcartman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 1 sty 2013, o 18:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tijuana
Podziękował: 3 razy

stopień wielomianu

Post autor: ericcartman »

Wyrzucę tę książkę za okno jeszcze przed maturą, dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ