Witam!
Mam taki wielomian: \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+px^{2}+q}\) i pierwiastek \(\displaystyle{ z=2+i}\) muszę wyznaczyć p i q. Liczę sobie \(\displaystyle{ W(-2-1)}\) i dostaję równanie z dwiema zmiennymi. Mam wyznaczyć zależność pomiędzy pomiędzy p i q i to będzie rozwiązanie?
Liczba z jest pierwiastkiem wielomianu, wyznaczyć p i q
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Liczba z jest pierwiastkiem wielomianu, wyznaczyć p i q
Jeśli w wielomianie występuje pierwiastek zespolony, to musi też być pierwiastek zespolony do niego sprzężony, czyli \(\displaystyle{ z=2-i}\)
stąd wynika, że
\(\displaystyle{ W(2+i)=0\ \ \wedge \ \ \ W(2-i)=0}\)
oraz
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)\cdot (x-2-i)(x-2+1)=P(x)\left( (x-2)^2-i^2\right)=\ ...}\)
stąd wynika, że
\(\displaystyle{ W(2+i)=0\ \ \wedge \ \ \ W(2-i)=0}\)
oraz
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)\cdot (x-2-i)(x-2+1)=P(x)\left( (x-2)^2-i^2\right)=\ ...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 18 sty 2011, o 17:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 11 razy
Liczba z jest pierwiastkiem wielomianu, wyznaczyć p i q
Dzięki, ładne wyniki mi wyszły \(\displaystyle{ p=-6, q=25}\), więc chyba dobrze.