Witam mam kolejne równanie proszę o pomoc z góry dzięki.
\(\displaystyle{ (x ^{2}+2x) ^{2} -(x+1) ^{2} = 55}\)
czyli \(\displaystyle{ a ^{2} -b ^{2} =(a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ ( x^{2}+x-1)(x ^{2}+3x+1)-55 =0}\)
ale z tego wychodzą dziwne wyniki na pewno nie tak jak powinno być
czy mógłby ktoś powiedzieć gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
Rozwiązać równanie wielomianowe cd
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Rozwiązać równanie wielomianowe cd
Aż się boję zapytać jak dalej to przeliczyłeś. Najlepiej pokaż wszystkie obliczenia - łatwiej będzie powiedzieć, czy gdzieś nie ma pomyłki itp.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiązać równanie wielomianowe cd
Sprobuj wymnozyc i skorzystac z twierdzenia o calkowitych pierwiastkach
Strzelaj w \(\displaystyle{ x=-4}\)
oraz \(\displaystyle{ x=2}\)
Mozna tez rozlozyc metodami dzialajacymi dla dowolnych wartosci wspolczynnikow
Strzelaj w \(\displaystyle{ x=-4}\)
oraz \(\displaystyle{ x=2}\)
Mozna tez rozlozyc metodami dzialajacymi dla dowolnych wartosci wspolczynnikow
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 15 razy
Rozwiązać równanie wielomianowe cd
tamto wzięło się z:
\(\displaystyle{ (x ^{2}+2x-x-1)( x^{2}+2x+x+1)-55=0\\
(x ^{2} +x-1)(x ^{2} +3x+1)-55=0}\)
Po policzeniu delty tych obu równań kwadratowych wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-1- \sqrt{5} }{2}\\
x _{2} = \frac{-1+ \sqrt{5} }{2}}\)
i z tego 2 równania
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{-3- \sqrt{5} }{2} \\
x _{2} = \frac{-3+ \sqrt{5} }{2}}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2}+2x-x-1)( x^{2}+2x+x+1)-55=0\\
(x ^{2} +x-1)(x ^{2} +3x+1)-55=0}\)
Po policzeniu delty tych obu równań kwadratowych wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{-1- \sqrt{5} }{2}\\
x _{2} = \frac{-1+ \sqrt{5} }{2}}\)
i z tego 2 równania
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{-3- \sqrt{5} }{2} \\
x _{2} = \frac{-3+ \sqrt{5} }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2013, o 13:24 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 15 razy
Rozwiązać równanie wielomianowe cd
wychodzi tak jak trzeba problem rozwiązany. Wymnażam i ostatecznie wychodzi:
\(\displaystyle{ x^{4}+4x ^{3}+3x ^{2} -2x-56}\)
i dalej te miejsca zerowe i dziele z Hornera . wychodzi tak jak w odp.
-- 13 sty 2013, o 12:53 --
\(\displaystyle{ x^{4}+4x ^{3}+3x ^{2} -2x-56}\)
i dalej te miejsca zerowe i dziele z Hornera . wychodzi tak jak w odp.
-- 13 sty 2013, o 12:53 --
ale tutaj ukryty był wzór skróconego mnożenia\(\displaystyle{ a ^{2} -b ^{2}}\) ?ares41 pisze:Idąc Twoim tokiem rozumowania:
\(\displaystyle{ (x-1)(x-2)-5=0\\
x=1 \ \vee \ x=2}\)
Widzisz już błąd?