Mam problem z rozwiązaniem następującego równania :
\(\displaystyle{ 3x ^{3} -7x ^{2} -7x+3=0\\
3(x ^{3} +1)-7x(x+1)=0}\)
dalej nie wiem co zrobić nie mam pomysłu. Dzięki za pomoc.
Rozwiązać równanie wielomianowe
- Hajtowy
- Użytkownik
- Posty: 754
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 213 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozwiązać równanie wielomianowe
alek1292, możesz też zastosować metodę szukania podzielników wyrazu wolnego i zauważyć, że \(\displaystyle{ W(-1)=0}\), następnie podzielić wielomian \(\displaystyle{ (3x ^{3} -7x ^{2} -7x+3) : (x+1)}\)
Z tego wyjdzie Ci równanie kwadratowe, z którego policzysz pierwiastki i do rozwiązania weźmiesz oba pierwiastki oraz liczbę \(\displaystyle{ -1}\)
Pzdr.
Z tego wyjdzie Ci równanie kwadratowe, z którego policzysz pierwiastki i do rozwiązania weźmiesz oba pierwiastki oraz liczbę \(\displaystyle{ -1}\)
Pzdr.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 15 razy
Rozwiązać równanie wielomianowe
ale zrobiłem tym pierwszym sposobem
\(\displaystyle{ (x+1)[(x ^{2} -x+1) \cdot 3-7x]=0\\
(x+1)[3x ^{2}-10x+3]=0}\)
z tego równanie kw wychodzą
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{1}{3} \\
x _{2} = 3\\
x=-1}\)
Dzięki za pomoc
\(\displaystyle{ (x+1)[(x ^{2} -x+1) \cdot 3-7x]=0\\
(x+1)[3x ^{2}-10x+3]=0}\)
z tego równanie kw wychodzą
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{1}{3} \\
x _{2} = 3\\
x=-1}\)
Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 13 sty 2013, o 00:50 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości - do łamania linii służy \\.
Powód: Poprawa wiadomości - do łamania linii służy \\.