Zadanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
KMC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 mar 2007, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czw
Podziękował: 3 razy

Zadanie

Post autor: KMC »

Suma pewnej liczby i jej odwrotności jesto 4,4 mniejsza od podwojonej różnicy tej liczby i jej odwrotności . Wyznacz tą liczbę
grandslam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 23 maja 2006, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 13 razy

Zadanie

Post autor: grandslam »

\(\displaystyle{ x+\frac{1}{x}-4,4=2(x-\frac{1}{x}) \\
x^{2}+1-4,4x=2x^{2}-2 \\
-x^{2}+4,4x+3=0 \\
\Delta_{x}= 19,36+12=31,36 \\
\sqrt{\Delta_{x}}=5,6 \\
x_{1}=0,6 \\
\\
x_{2}=-5}\)
ODPOWIEDZ