Proszę o pomoc przy rozwiązaniu tego równania z parametrem
\(\displaystyle{ mx ^{2}}\) \(\displaystyle{ - 3x+m=0}\)
dziękuję!
Rozwiąż równanie z parametrem m
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Rozwiąż równanie z parametrem m
\(\displaystyle{ \Delta<0 \Rightarrow \hbox{brak rozwiązania}\\
\Delta=0 \Rightarrow \hbox{jedno rozwiązanie}\\
\Delta>0 \Rightarrow \hbox{dwa rozwiązania}}\)-- 10 sty 2013, o 14:19 --Bo zakładam, że chodzi o podanie liczby rozwiązań w zależności od \(\displaystyle{ m}\)?
\Delta=0 \Rightarrow \hbox{jedno rozwiązanie}\\
\Delta>0 \Rightarrow \hbox{dwa rozwiązania}}\)-- 10 sty 2013, o 14:19 --Bo zakładam, że chodzi o podanie liczby rozwiązań w zależności od \(\displaystyle{ m}\)?
Rozwiąż równanie z parametrem m
tak, tak... i teraz po prostu muszę rozpatrzeć 3 sytuację, tak? i wyznaczyć wspólną część?
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Rozwiąż równanie z parametrem m
Żadnej części wspólnej. Rozwiązujesz te dwie nierówności i równanie i zapisujesz, że dla takiego \(\displaystyle{ m}\) jest tyle rozwiązań a dla takiego tyle.
Rozwiąż równanie z parametrem m
dzięki:)-- 12 sty 2013, o 10:27 --a mam jeszcze pytanie. tutaj juz nie musze stosować wzorów Vieta, tak?