Wyznaczyć współczynniki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Peres
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: --
Podziękował: 62 razy

Wyznaczyć współczynniki wielomianu

Post autor: Peres »

Witam,mam problem z zadaniem. Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = -x ^{4} +ax^{3} + 7x^{2} + bx -12}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ G(x) = x^{3} + 3x +2}\). Wyznacz a i b a następnie rozwiąż \(\displaystyle{ W(x) \ge 0}\) . Nie wiem jak to ruszyć.Ma ktoś jakiś pomysł? Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczyć współczynniki wielomianu

Post autor: piasek101 »

Podzielić; reszta ma być wielomianem zerowym.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Wyznaczyć współczynniki wielomianu

Post autor: Pancernik »

Reszta wyszła mi tyle
\(\displaystyle{ R(x)=10x^2+\left( b+2-3a\right)x-\left(2a+12\right)}\)
Policzyłem ją dobrze?
Wydaje mi się, że \(\displaystyle{ R(x)}\) nie może być wielomianem zerowym, bo \(\displaystyle{ a_2 = 10}\).
Peres
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: --
Podziękował: 62 razy

Wyznaczyć współczynniki wielomianu

Post autor: Peres »

Pancernik pisze:Reszta wyszła mi tyle
\(\displaystyle{ R(x)=10x^2+\left( b+2-3a\right)x-\left(2a+12\right)}\)
Policzyłem ją dobrze?
Wydaje mi się, że \(\displaystyle{ R(x)}\) nie może być wielomianem zerowym, bo \(\displaystyle{ a_2 = 10}\).
Wyszło mi tak samo z dzielenia ale teraz co z tym dalej? Myślałem by liczyć deltę ale będę miał dwie niewiadome i raczej nic mi to nie da.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Wyznaczyć współczynniki wielomianu

Post autor: Pancernik »

Gdyby ten wielomian:
Peres pisze:\(\displaystyle{ W(x) = -x ^{4} +ax^{3} + 7x^{2} + bx -12}\)
wyglądał tak: \(\displaystyle{ W(x) = -x ^{4} +ax^{3} -3x^{2} + bx -12}\), to \(\displaystyle{ a=-6, b=-20}\).
Frmen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 64 razy

Wyznaczyć współczynniki wielomianu

Post autor: Frmen »

A dlaczego myślałeś żeby liczyć deltę ?

sprawdź dobrze temat bo coś jest nie tak, ten wielomian co podałeś przy żadnych wartościach współczynników nie da sie przez ten drugi poodzielić
Peres
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: --
Podziękował: 62 razy

Wyznaczyć współczynniki wielomianu

Post autor: Peres »

Zadanie przepisałem tak jak mi podyktowali, ewentualnie postaram się dowiedzieć czy jest to na pewno dobrze spisane. Deltę chciałem liczyć dlatego że to była taka pierwsza myśl gdy zobaczyłem równanie kwadratowe

EDIT : Jednak jest błąd, w wielomianie \(\displaystyle{ G(x)}\) ma być \(\displaystyle{ x^{2} +3x + 2}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczyć współczynniki wielomianu

Post autor: piasek101 »

No a takie możesz tak jak podpowiadałem (albo łatwiej).
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Wyznaczyć współczynniki wielomianu

Post autor: Pancernik »

Współczynniki wielomianu z reszty przyrównaj do zera, tak jak pisał wcześniej piasek101. Teraz z poprawionym błędem ładnie wychodzi
ODPOWIEDZ