Bardzo proszę o pomoc w wyznaczeniu dziedziny funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{-x ^{3}-4x+2x ^{2} +8 }}\)
podobnież to, co pod poierwiastkiem ma być \(\displaystyle{ \ge 0}\), tak? dlaczego tak ma być..?
dla porównania, gdy wyznaczam dziedzinę funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{5x}{5x ^{3}+2x ^{2}-15x-6 }}\)
to, co w mianowniku ma być \(\displaystyle{ \neq 0}\) ..dlaczego?
w ogóle nie rozumiem zasady wyznaczania dziedziny:( Bardzo proszę o pomoc..
dziedzina funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 22:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
dziedzina funkcji
czyli w rozwiązaniu mam:
\(\displaystyle{ -x ^{2} (x-2)-4(x-2) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (-x ^{2} -4 \ge 0}\) lub \(\displaystyle{ (x-2) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ -x ^{2} \ge 4/*(-1)}\)
\(\displaystyle{ x \le 2 i x \le -2 lub x \ge 2}\)
w odpowiedzi mam jednak, że\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,2>}\)
dlaczego..?:(
\(\displaystyle{ -x ^{2} (x-2)-4(x-2) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (-x ^{2} -4 \ge 0}\) lub \(\displaystyle{ (x-2) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ -x ^{2} \ge 4/*(-1)}\)
\(\displaystyle{ x \le 2 i x \le -2 lub x \ge 2}\)
w odpowiedzi mam jednak, że\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,2>}\)
dlaczego..?:(
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
dziedzina funkcji
Po kolei.
Pod pierwiastkiem stopnia parzystego nie może być ujemna bo taka jest definicja pierwiastka.
\(\displaystyle{ (-x ^{2} -4 )\ge 0}\) lub \(\displaystyle{ (x-2) \ge 0}\) ?
nie "lub", oba mają być dodatnie lub oba ujemne.
I teraz..
Jeśli korzysta się z programów matematycznych to należy wiedzieć przynajmniej co one robią.
Ten obliczył pierwiastki zespolone, a zadanie jest w dziedzinie liczb rzeczywistych.
jeśli to uwzględnisz wyjdzie to co trzeba
Pod pierwiastkiem stopnia parzystego nie może być ujemna bo taka jest definicja pierwiastka.
\(\displaystyle{ (-x ^{2} -4 )\ge 0}\) lub \(\displaystyle{ (x-2) \ge 0}\) ?
nie "lub", oba mają być dodatnie lub oba ujemne.
I teraz..
Jeśli korzysta się z programów matematycznych to należy wiedzieć przynajmniej co one robią.
Ten obliczył pierwiastki zespolone, a zadanie jest w dziedzinie liczb rzeczywistych.
jeśli to uwzględnisz wyjdzie to co trzeba
Ostatnio zmieniony 8 sty 2013, o 12:59 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie ma sensu cytować całego postu powyżej.
Powód: Nie ma sensu cytować całego postu powyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 22:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
dziedzina funkcji
Tak, jak najbardziej zgodzę się z uwagą, dotyczącą używania programów..Ja nie używałam programu i w dalszym ciągu nie rozumiem, dlaczego w rozwiązaniu nie biorę pod uwagę
\(\displaystyle{ x \le -2}\) oraz \(\displaystyle{ x \ge 2}\)
Tak czy inaczej, dziękuję:)
\(\displaystyle{ x \le -2}\) oraz \(\displaystyle{ x \ge 2}\)
Tak czy inaczej, dziękuję:)
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
dziedzina funkcji
Myślałem że to jakiś program Ci te zespolone pierwiastki policzył..
poza tym opuszczałaś kroki rozumowania co uzasadniało przypuszczenie że skądś przepisujesz.
w brakującym kroku powinien być iloczyn dwóch czynników.
Iloczyn dwóch czynników jest dodatni gdy oba czynniki mają ten sam znak, jest ujemny gdy mają znaki przeciwne.
pierwszy czynnik jest ujemny więc żaby iloczyn był dodatni drugi musi być ujemny.
ponieważ dopuszczasz też by iloczyn był równy 0 dopuszczasz tez by czynnik był równy o
dlatego sprawdzasz kiedy czynnik drugi jest mniejszy bądź równy 0.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz
poza tym opuszczałaś kroki rozumowania co uzasadniało przypuszczenie że skądś przepisujesz.
w brakującym kroku powinien być iloczyn dwóch czynników.
Iloczyn dwóch czynników jest dodatni gdy oba czynniki mają ten sam znak, jest ujemny gdy mają znaki przeciwne.
pierwszy czynnik jest ujemny więc żaby iloczyn był dodatni drugi musi być ujemny.
ponieważ dopuszczasz też by iloczyn był równy 0 dopuszczasz tez by czynnik był równy o
dlatego sprawdzasz kiedy czynnik drugi jest mniejszy bądź równy 0.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
dziedzina funkcji
Bo nie można dzielić przez \(\displaystyle{ 0}\)?Vesita pisze: \(\displaystyle{ f(x)= \frac{5x}{5x ^{3}+2x ^{2}-15x-6 }}\)
to, co w mianowniku ma być \(\displaystyle{ \neq 0}\) ..dlaczego?