Nierówności wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Hajtowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 213 razy
Pomógł: 5 razy

Nierówności wielomianowe

Post autor: Hajtowy »

\(\displaystyle{ \begin{cases} (2x+3)(2x+1)(x-1) < 0 \\ (x+5)(x+1)(1-2x)(x-3) > 0 \end{cases}}\)

Z 1 wyszło mi \(\displaystyle{ x \in (- \infty ; -1,5) \cup (-0,5 ; 1)}\)

Z 2 wyszło mi \(\displaystyle{ x \in (-5;-1) \cup (0,5 ; 3)}\)

Część wspólna to \(\displaystyle{ x \in (- \infty ; -5) \cup (-1,5 ; -0,5) \cup (0,5;3) \cup (3, +\infty)}\)

Mógłby ktoś sprawdzić?
Nie mam odpowiedzi z tyłu do tego zadania...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Nierówności wielomianowe

Post autor: anna_ »

Część wspólna jest źle wyznaczona
Awatar użytkownika
Hajtowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 213 razy
Pomógł: 5 razy

Nierówności wielomianowe

Post autor: Hajtowy »

anna_, mogłabyś to narysować w paincie albo czymś innym?
Bo inaczej ja tego wyznaczyć nie potrafię...
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Nierówności wielomianowe

Post autor: konrad509 »

A nie umiesz tego sobie na kartce narysować?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Nierówności wielomianowe

Post autor: anna_ »

.
Załączniki
Nierówności wielomianowe - zadanie 35.png
Nierówności wielomianowe - zadanie 35.png (30.72 KiB) Przejrzano 277 razy
Awatar użytkownika
Hajtowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 213 razy
Pomógł: 5 razy

Nierówności wielomianowe

Post autor: Hajtowy »

Wszystko widać

Dziękuję Bardzo.
ODPOWIEDZ