Wielomian czwartego stopnia
Wielomian czwartego stopnia
Czy metodą ferrari i Cardana można obliczyć\(\displaystyle{ x _{1}, x _{2}}\)
\(\displaystyle{ -8x ^{4} +10x ^{3} -5x ^{2} +10x+3=0}\)
\(\displaystyle{ (4x ^{2} -c) ^{2} =16x^{4} -20x^{3}+c^{2} \Rightarrow c= \frac{5}{4} x}\)
\(\displaystyle{ (4x ^{2} - \frac{10}{4}}\)\(\displaystyle{ x+ \frac{y}{2} )^{2}}\)\(\displaystyle{ =x^{2}( \frac{135}{16}+4y)+}\)\(\displaystyle{ x(20- \frac{10}{4} y)+}\)\(\displaystyle{ \frac{y^{2}}{4}+6}\)
W odpowiedziach mam tak:\(\displaystyle{ x _{1}=- \frac{1}{4} , x _{2}= \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ -8x ^{4} +10x ^{3} -5x ^{2} +10x+3=0}\)
\(\displaystyle{ (4x ^{2} -c) ^{2} =16x^{4} -20x^{3}+c^{2} \Rightarrow c= \frac{5}{4} x}\)
\(\displaystyle{ (4x ^{2} - \frac{10}{4}}\)\(\displaystyle{ x+ \frac{y}{2} )^{2}}\)\(\displaystyle{ =x^{2}( \frac{135}{16}+4y)+}\)\(\displaystyle{ x(20- \frac{10}{4} y)+}\)\(\displaystyle{ \frac{y^{2}}{4}+6}\)
W odpowiedziach mam tak:\(\displaystyle{ x _{1}=- \frac{1}{4} , x _{2}= \frac{3}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Wielomian czwartego stopnia
Po co Cardano i Ferrari skoro są pierwiastki wymierne?
Żeby dokończyć Twój przykład, wyróżnik trójmianu po prawej musi być równy zero, czyli \(\displaystyle{ \left( 20-\frac{10}{4}y\right) ^2 - 4\left( \frac{y^2}{4}+4\right) \left( \frac{135}{16}+4y \right)=0}\). Obliczeń nie sprawdzałem.
Żeby dokończyć Twój przykład, wyróżnik trójmianu po prawej musi być równy zero, czyli \(\displaystyle{ \left( 20-\frac{10}{4}y\right) ^2 - 4\left( \frac{y^2}{4}+4\right) \left( \frac{135}{16}+4y \right)=0}\). Obliczeń nie sprawdzałem.
Wielomian czwartego stopnia
a nie może być ? to kiedy używamy Cardano i Ferrari ? profesor kazał mi tak skad wiesz ze są pierwiastki wymierne?
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Wielomian czwartego stopnia
Wzorów Cardano używamy, gdy wielomian stopnia trzeciego nie ma pierwiastków wymiernych, a Ferrariego w podobnej sytuacji dla wielomianów stopnia czwartego. Na pewno kazał to zrobić na tym przykładzie? Może po prostu wybrał taki wielomian, żeby ludzie poćwiczyli metodę, bo zazwyczaj wychodzą bardzo brzydkie rzeczy.
Wielomian czwartego stopnia
a skąd mam wiedzieć kiedy równanie ma pierwiastki wymierne a kiedy nie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Wielomian czwartego stopnia
Jest na to twierdzenie o dzielnikach wyrazu wolnego i wyrazu przy najwyższej potędze.
Wielomian czwartego stopnia
rzucisz mi jakis przyklady dwa gdzie sa piewiastki wymierne a w drugim calkowite ? st opnia 3 i 4? jak to podziele to nie wychodzi ulamek to calkowite jak wychodzi to wymierne ?
dam+pomogl
dam+pomogl
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Wielomian czwartego stopnia
Weź jakikolwiek wielomian \(\displaystyle{ (x-a)(x-b)(x-c)}\) i wstaw w \(\displaystyle{ a,b,c}\) jakieś wartości i po wymnożeniu dostaniesz wielomian taki jak chcesz.
Twierdzenie, o którym mówię znajdziesz tutaj: page.php?p=kompendium-funkcje-wielomianowe
I wystarczy "dziękuję".
Twierdzenie, o którym mówię znajdziesz tutaj: page.php?p=kompendium-funkcje-wielomianowe
I wystarczy "dziękuję".
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Wielomian czwartego stopnia
\(\displaystyle{ \left( x-\frac{3}{4}\right)\left( x-\frac{4}{5}\right)\left( x- \frac{5}{6}\right) = 0}\)type1 pisze:gdzie sa piewiastki wymierne
\(\displaystyle{ \left( x-1}\right)\left( x-4\right)\left( x- 5\right) = 0}\)type1 pisze: a w drugim calkowite ?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wielomian czwartego stopnia
Jak profesor kazał to trzeba tak robić
Ja też wolę metody które na pewno dadzą efekt
Sprawdzanie liczb wymiernych których licznik
jest dzielnikiem wyrazu wolnego a mianownik dzielnikiem
współczynnika przy najwyższej potędze nie zawsze jest szybsze i nie zawsze prowadzi do celu
Chyba nie przeczytałeś uważnie wiadomości Vaxa
227371.htm
Sposobów na równanie czwartego stopnia jest trochę
Te co ja znam bazują na dwóch pomysłach
Wielomian czwartego stopnia rozkładamy na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
albo wyrażamy jego pierwiastki za pomocą sumy trzech z sześciu pierwiastków równania
szóstego stopnia sprowadzalnego do równania trzeciego stopnia
Przy rozkładzie na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych możemy użyć współczynników nieoznaczonych
\(\displaystyle{ \left( x^2+b_{1}x+b_{0}\right)^2-p\left( x+c_{0}\right)^2=x^4+a_{3}x^3+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0}}\)
albo
\(\displaystyle{ \left( x^2+px+q\right)\left( x^2+rx+s\right) =x^4+a_{3}x^3+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0}}\)
Po wymnożeniu trójmianów i porównaniu współczynników dostajesz
układ równań którego rozwiązanie wymaga znalezienia przynajmniej jednego
pierwiastka równania szóstego stopnia sprowadzalnego do równania trzeciego stopnia
na \(\displaystyle{ y^2}\) podstawieniem \(\displaystyle{ p=y+ \frac{a_{3}}{2}}\)
Rozkład na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych można uzyskać metodą uzupełniania do kwadratu
(wg Sierpińskiego to jest właśnie metoda Ferrariego)
Jeżeli chodzi o drugi pomysł to do równania trzeciego stopnia postaci
\(\displaystyle{ y^3+py+q=0}\)
stosowałeś podstawienie \(\displaystyle{ y=u+v}\)
w przypadku równania czwartego stopnia postaci
\(\displaystyle{ y^4+py^2+qy+r=0}\)
można zastosować podobne podstawienie
\(\displaystyle{ 2y=u+v+w}\)
Jeżeli bawiłeś się wcześniej funkcjami symetrycznymi (wielu zmiennych)
to drugi pomysł możesz zrealizować też w ten sposób
Współczynniki wielomianu
\(\displaystyle{ \left( z-\left( x_{1}+x_{2}\right) \right)\left( z-\left( x_{1}+x_{3}\right) \right)\left( z-\left( x_{1}+x_{4}\right) \right)\left( z-\left( x_{3}+x_{4}\right) \right)\left( z-\left( x_{2}+x_{4}\right) \right)\left( z-\left( x_{2}+x_{3}\right) \right)}\)
są funkcjami symetrycznymi pierwiastków równania czwartego stopnia i mogą być przedstawione
za pomocą funkcji symetrycznych podstawowych a co za tym idzie za pomocą współczynników wielomianu
czwartego stopnia
(po wyrażeniu współczynników wielomianu szóstego stopnia za pomocą funkcji symetrycznych podstawowych
korzystamy ze wzorów Viete)
Wszystkie te sposoby wymagają rozwiązania równania trzeciego stopnia
Spróbuj wykazać że nie istnieje metoda ogólna rozwiązywania równań czwartego stopnia która nie
wymagałaby rozwiązania równania trzeciego stopnia-- 9 stycznia 2013, 15:51 --
Lepszym pomysłem byłoby podać mu te wielomiany w postaci ogólnej
Oto co naskrobałem w Javie
Ja też wolę metody które na pewno dadzą efekt
Sprawdzanie liczb wymiernych których licznik
jest dzielnikiem wyrazu wolnego a mianownik dzielnikiem
współczynnika przy najwyższej potędze nie zawsze jest szybsze i nie zawsze prowadzi do celu
Chyba nie przeczytałeś uważnie wiadomości Vaxa
227371.htm
Sposobów na równanie czwartego stopnia jest trochę
Te co ja znam bazują na dwóch pomysłach
Wielomian czwartego stopnia rozkładamy na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
albo wyrażamy jego pierwiastki za pomocą sumy trzech z sześciu pierwiastków równania
szóstego stopnia sprowadzalnego do równania trzeciego stopnia
Przy rozkładzie na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych możemy użyć współczynników nieoznaczonych
\(\displaystyle{ \left( x^2+b_{1}x+b_{0}\right)^2-p\left( x+c_{0}\right)^2=x^4+a_{3}x^3+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0}}\)
albo
\(\displaystyle{ \left( x^2+px+q\right)\left( x^2+rx+s\right) =x^4+a_{3}x^3+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0}}\)
Po wymnożeniu trójmianów i porównaniu współczynników dostajesz
układ równań którego rozwiązanie wymaga znalezienia przynajmniej jednego
pierwiastka równania szóstego stopnia sprowadzalnego do równania trzeciego stopnia
na \(\displaystyle{ y^2}\) podstawieniem \(\displaystyle{ p=y+ \frac{a_{3}}{2}}\)
Rozkład na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych można uzyskać metodą uzupełniania do kwadratu
(wg Sierpińskiego to jest właśnie metoda Ferrariego)
Jeżeli chodzi o drugi pomysł to do równania trzeciego stopnia postaci
\(\displaystyle{ y^3+py+q=0}\)
stosowałeś podstawienie \(\displaystyle{ y=u+v}\)
w przypadku równania czwartego stopnia postaci
\(\displaystyle{ y^4+py^2+qy+r=0}\)
można zastosować podobne podstawienie
\(\displaystyle{ 2y=u+v+w}\)
Jeżeli bawiłeś się wcześniej funkcjami symetrycznymi (wielu zmiennych)
to drugi pomysł możesz zrealizować też w ten sposób
Współczynniki wielomianu
\(\displaystyle{ \left( z-\left( x_{1}+x_{2}\right) \right)\left( z-\left( x_{1}+x_{3}\right) \right)\left( z-\left( x_{1}+x_{4}\right) \right)\left( z-\left( x_{3}+x_{4}\right) \right)\left( z-\left( x_{2}+x_{4}\right) \right)\left( z-\left( x_{2}+x_{3}\right) \right)}\)
są funkcjami symetrycznymi pierwiastków równania czwartego stopnia i mogą być przedstawione
za pomocą funkcji symetrycznych podstawowych a co za tym idzie za pomocą współczynników wielomianu
czwartego stopnia
(po wyrażeniu współczynników wielomianu szóstego stopnia za pomocą funkcji symetrycznych podstawowych
korzystamy ze wzorów Viete)
Wszystkie te sposoby wymagają rozwiązania równania trzeciego stopnia
Spróbuj wykazać że nie istnieje metoda ogólna rozwiązywania równań czwartego stopnia która nie
wymagałaby rozwiązania równania trzeciego stopnia-- 9 stycznia 2013, 15:51 --
Raczej nie o to mu chodziłoMarcinek665 pisze:\(\displaystyle{ \left( x-\frac{3}{4}\right)\left( x-\frac{4}{5}\right)\left( x- \frac{5}{6}\right) = 0}\)type1 pisze:gdzie sa piewiastki wymierne
\(\displaystyle{ \left( x-1}\right)\left( x-4\right)\left( x- 5\right) = 0}\)type1 pisze: a w drugim calkowite ?
Lepszym pomysłem byłoby podać mu te wielomiany w postaci ogólnej
Oto co naskrobałem w Javie
Kod: Zaznacz cały
public class NewJFrame extends javax.swing.JFrame {
{
//Set Look & Feel
try {
javax.swing.UIManager.setLookAndFeel("com.sun.java.swing.plaf.windows.WindowsLookAndFeel");
} catch(Exception e) {
e.printStackTrace();
}
}
private JRadioButton jRadioButton1;
private JPanel jPanel1;
private JScrollPane jScrollPane1;
private JButton jButton1;
private JTable jTable1;
private JTextField jTextField1;
private JLabel jLabel1;
private JRadioButton jRadioButton2;
/**
* Auto-generated main method to display this JFrame
*/
public static void main(String[] args) {
SwingUtilities.invokeLater(new Runnable() {
public void run() {
NewJFrame inst = new NewJFrame();
inst.setLocationRelativeTo(null);
inst.setVisible(true);
}
});
}
public NewJFrame() {
super();
initGUI();
setTitle("Wspolczynniki wielomianu");
}
private void initGUI() {
try {
setDefaultCloseOperation(WindowConstants.DISPOSE_ON_CLOSE);
{
jPanel1 = new JPanel();
getContentPane().add(jPanel1, BorderLayout.CENTER);
jPanel1.setPreferredSize(new java.awt.Dimension(392, 266));
{
jRadioButton1 = new JRadioButton();
jPanel1.add(jRadioButton1);
jRadioButton1.setText("pierwiastki wymierne");
jRadioButton1.setPreferredSize(new java.awt.Dimension(333, 18));
jRadioButton1.addActionListener(new ActionListener() {
public void actionPerformed(ActionEvent evt) {
jRadioButton1ActionPerformed(evt);
}
});
}
{
jRadioButton2 = new JRadioButton();
jPanel1.add(jRadioButton2);
jRadioButton2.setText("pierwiastki calkowite");
jRadioButton2.setPreferredSize(new java.awt.Dimension(332, 18));
jRadioButton2.addActionListener(new ActionListener() {
public void actionPerformed(ActionEvent evt) {
jRadioButton2ActionPerformed(evt);
}
});
}
{
jLabel1 = new JLabel();
jPanel1.add(jLabel1);
jLabel1.setText("stopien wielomianu");
jLabel1.setPreferredSize(new java.awt.Dimension(134, 14));
}
{
jTextField1 = new JTextField();
jPanel1.add(jTextField1);
jTextField1.setPreferredSize(new java.awt.Dimension(181, 21));
jTextField1.addActionListener(new ActionListener() {
public void actionPerformed(ActionEvent evt) {
jTextField1ActionPerformed(evt);
}
});
}
{
jScrollPane1 = new JScrollPane();
jPanel1.add(jScrollPane1);
jScrollPane1.setPreferredSize(new java.awt.Dimension(330, 41));
{
TableModel jTable1Model =
new DefaultTableModel(
new String[][] {{"",""," ",""," "}},
new String[] {});
((DefaultTableModel) jTable1Model).setColumnCount(degree+1);
((DefaultTableModel) jTable1Model).setRowCount(1);
jTable1 = new JTable();
jScrollPane1.setViewportView(jTable1);
jTable1.setModel(jTable1Model);
}
}
{
jButton1 = new JButton();
jPanel1.add(jButton1);
jButton1.setText("Losuj");
jButton1.setPreferredSize(new java.awt.Dimension(77, 21));
jButton1.addActionListener(new ActionListener() {
public void actionPerformed(ActionEvent evt) {
jButton1ActionPerformed(evt);
}
});
}
}
pack();
setSize(400, 300);
} catch (Exception e) {
//add your error handling code here
e.printStackTrace();
}
}
private void jTextField1ActionPerformed(ActionEvent evt) {
System.out.println("jTextField1.actionPerformed, event="+evt);
//TODO add your code for jTextField1.actionPerformed
degree=Integer.parseInt(jTextField1.getText());
TableModel jTable1Model =
new DefaultTableModel(
new String[][] {{"",""," ",""," "}},
new String[] {});
((DefaultTableModel) jTable1Model).setColumnCount(degree+1);
((DefaultTableModel) jTable1Model).setRowCount(1);
jTable1 = new JTable();
jScrollPane1.setViewportView(jTable1);
jTable1.setModel(jTable1Model);
}
private void jRadioButton1ActionPerformed(ActionEvent evt) {
System.out.println("jRadioButton1.actionPerformed, event="+evt);
//TODO add your code for jRadioButton1.actionPerformed
jRadioButton1.setSelected(true);
jRadioButton2.setSelected(false);
}
private void jRadioButton2ActionPerformed(ActionEvent evt) {
System.out.println("jRadioButton2.actionPerformed, event="+evt);
//TODO add your code for jRadioButton2.actionPerformed
jRadioButton1.setSelected(false);
jRadioButton2.setSelected(true);
}
private void jButton1ActionPerformed(ActionEvent evt) {
System.out.println("jButton1.actionPerformed, event="+evt);
//TODO add your code for jButton1.actionPerformed
Random r=new Random();
int p,q;
double a=1.0;
double[] x=new double[degree+1];
if(jRadioButton1.isSelected()){
for(int i=1;i<=degree;i++){
p=(1-2*r.nextInt(2))*r.nextInt(10);
q=1+r.nextInt(10);
x[i]=(double)(p)/q;
a*=(double)q;
}
for(int i=0;i<=degree;i++)
if(i%2==0) jTable1.setValueAt(a*viete(degree,i,x),0 ,i);
else jTable1.setValueAt(-a*viete(degree,i,x),0 ,i);
}
if(jRadioButton2.isSelected()){
for(int i=1;i<=degree;i++){
x[i]=(1-2*r.nextInt(2))*r.nextInt(10);
}
for(int i=0;i<=degree;i++)
if(i%2==0) jTable1.setValueAt(viete(degree,i,x),0 ,i);
else jTable1.setValueAt(-viete(degree,i,x),0 ,i);
}
}
private double viete(int n,int k, double[] x){
if(k==0) return 1.0;
else if(n==0) return 0.0;
else return viete(n-1,k,x)+viete(n-1,k-1,x)*x[n];
}
private int degree=4;
}
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wielomian czwartego stopnia
Trzeba jeszcze parę rzeczy zaimportować
Aby losować pierwiastki wymierne w sensie użytkownika
profiles/99667.htm
trzeba by napisać funkcję nwd i losować mianownik dopóki
wartość bezwzględna z mianownika będzie różna od nwd licznika i mianownika
Kod: Zaznacz cały
import java.awt.BorderLayout;
import java.awt.event.ActionEvent;
import java.awt.event.ActionListener;
import java.util.Random;
import javax.swing.JButton;
import javax.swing.JLabel;
import javax.swing.JPanel;
import javax.swing.JRadioButton;
import javax.swing.JScrollPane;
import javax.swing.JTable;
import javax.swing.JTextField;
import javax.swing.WindowConstants;
import javax.swing.table.DefaultTableModel;
import javax.swing.table.TableModel;
import javax.swing.SwingUtilities;
profiles/99667.htm
trzeba by napisać funkcję nwd i losować mianownik dopóki
wartość bezwzględna z mianownika będzie różna od nwd licznika i mianownika