Znalezienie funkcji do wykresu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
nanek876
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 sty 2013, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielec

Znalezienie funkcji do wykresu

Post autor: nanek876 »

Jak znaleźć wzór funkcji do wykresu takiego jak w linku poniżej:
... 7a43e.html
kyos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Giżycko
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Znalezienie funkcji do wykresu

Post autor: kyos »

\(\displaystyle{ x _{1} = 0, x _{2} =2,5 ,a =0,5\\
y=a(x-x _{1})(x-x _{2})\\
y=0,5(x-0)(x-2,5)}\)
nanek876
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 sty 2013, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielec

Znalezienie funkcji do wykresu

Post autor: nanek876 »

A jak znaleźć wykres do takich wykresów. Próbowałem robić to przez linię trendu, ale niewiele mi wyszło:
... 50f78.html
... fdd21.html
A mógłbym wiedzieć jaki program jest w stanie wykreślić funkcję do wykresu, bo wątpię żebyś wymyślał.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Znalezienie funkcji do wykresu

Post autor: konrad509 »

To co kolega kyos napisał na pewno nie jest funkcją do wykresu z pierwszego postu.
A swoją drogą, to w ogóle jest możliwe by podać funkcję do takiego "nieregularnego" wykresu?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Znalezienie funkcji do wykresu

Post autor: pyzol »

Oczywiście, że nie jest.
A swoją drogą, to w ogóle jest możliwe by podać funkcję do takiego "nieregularnego" wykresu?
Swoją drogą po to niby jest statystyka, i zaawansowane programy, ale wątpię by udało się idealnie trafić właśnie w taki wykres. Z reguły używa się prostych metod aproksymacji wielomianami.
Jak tak przejrzałem wykresy z jednej książki to pasować mogą dwie funkcje (do pierwszych dwóch wykresów), a raczej gęstości rozkładów.
Gaussowski odwrotny:
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sqrt{2\pi}}x^{-\frac{3}{2}}\exp\left[-\frac{(bx-a)^2}{2x} \right]}\)
Weibulla:
\(\displaystyle{ \alpha\beta^{-\alpha}x^{\alpha-1}\exp\left[-\left(\frac{x}{\beta} \right)^\alpha \right]}\)
Do tego doszedłyby jeszcze dwa parametry przesunięcia i być może parametr skali, bo te funkcje całkują się do jedynki.
Najlepiej jednak by było jakbyś gdzieś poszukał o zależnościach odpowiednich zmiennych. Na pewno już ktoś opisał wzorem te zależności.
nanek876
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 sty 2013, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielec

Znalezienie funkcji do wykresu

Post autor: nanek876 »

Tą drugą to jeszcze jakoś określiłem wielomianem, większy problem sprawia mi ta druga. Widzę, że będę ją musiał pociąć na przedziały i linią trendu wyznaczyć na przedziałach. Nie muszę mieć od razu za pomocą jednej funkcji cały wykres. Można też pociąć wykres na małe przedziały i za pomocą funkcji liniowej, kwadratowej określić na małych przedziałach.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Znalezienie funkcji do wykresu

Post autor: pyzol »

Tą drugą to jeszcze jakoś określiłem wielomianem, większy problem sprawia mi ta druga.
Czyli, że która?
nanek876
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 sty 2013, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielec

Znalezienie funkcji do wykresu

Post autor: nanek876 »

Ta :
... fdd21.html
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Znalezienie funkcji do wykresu

Post autor: pyzol »

Na "chama" to przybliżenie hiperbolą powinno wystarczyć. Ewentualnie niższa potęga:
\(\displaystyle{ y=\frac{a}{(x-b)^n}+c}\) chyba, że nie chcesz jednej z asymptot, wtedy funkcja logarytmiczna lub wykładnicza.
ODPOWIEDZ