\(\displaystyle{ W(x)=x^4-10x^2+1}\)
\(\displaystyle{ W(x)x^4+4x^2-5}\)
wiem że w przykładach wyżej mogę zastosować pomocniczą \(\displaystyle{ t}\)
a przykłady\(\displaystyle{ 4x^4+5x^2+1}\) i \(\displaystyle{ -3x^4+2x^2+1}\) jak rozłożyć? Co takiego istotnego w nich można zauważyć?
rozklad wielomianow na czynniki
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
rozklad wielomianow na czynniki
W tych przykładach podstawiasz zmienną \(\displaystyle{ t}\) za \(\displaystyle{ x ^{2}}\) i później rozwiązujesz jak równanie drugiego stopnia (kwadratowe)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
rozklad wielomianow na czynniki
Rozumiem, że to mają być dwa osobne przykłady?
\(\displaystyle{ (x^2+1)^2-4}\)
Zauważ, wzór skróconego mnożenia: \(\displaystyle{ a^2-b^2=\left( a+b\right)\left( a-b\right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ a=x^2+1}\) oraz \(\displaystyle{ b=2}\)
\(\displaystyle{ (x^2-3x)^2-9x^2}\)
Tutaj podobnie.
\(\displaystyle{ (x^2+1)^2-4}\)
Zauważ, wzór skróconego mnożenia: \(\displaystyle{ a^2-b^2=\left( a+b\right)\left( a-b\right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ a=x^2+1}\) oraz \(\displaystyle{ b=2}\)
\(\displaystyle{ (x^2-3x)^2-9x^2}\)
Tutaj podobnie.