równanie- wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 22:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
równanie- wielomian
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego równania:
\(\displaystyle{ x ^{5} -5x ^{3} +4x=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{5} -5x ^{3} +4x=0}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2013, o 15:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
równanie- wielomian
Wyłącz \(\displaystyle{ x}\) przed nawias, następnie wewnątrz nawiasu zrób podstawienie: \(\displaystyle{ x^2=t \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 22:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
równanie- wielomian
dobrze, czyli mam \(\displaystyle{ t ^{2} -5t+4=0}\) ,więc x1=1 lub x2=4 oraz x=0
mam trzy rozwiązania a w odpowiedzi mam, że równanie ma pięć pierwiastków, będących liczbami całkowitymi.. nie rozumiem
mam trzy rozwiązania a w odpowiedzi mam, że równanie ma pięć pierwiastków, będących liczbami całkowitymi.. nie rozumiem
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
równanie- wielomian
Źle piszesz, że \(\displaystyle{ x_1=1}\).
Skoro \(\displaystyle{ t_1=1}\), to \(\displaystyle{ x^2=1 \Leftrightarrow x_1=-1 \vee x_2=1}\). Podobnie z drugim pierwiastkiem \(\displaystyle{ t_2=4}\).
Skoro \(\displaystyle{ t_1=1}\), to \(\displaystyle{ x^2=1 \Leftrightarrow x_1=-1 \vee x_2=1}\). Podobnie z drugim pierwiastkiem \(\displaystyle{ t_2=4}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 22:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
równanie- wielomian
proszę o pomoc w jeszcze jednym równaniu..
\(\displaystyle{ -x ^{3} + 5x ^{2} -x+ 5=0}\)
moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ -x(x ^{2} +1) +5( x ^{2} +1)=0}\)
\(\displaystyle{ (-x+5)=0 lub (x ^{2} +1)=0}\) czyli wychodzą mi trzy rozwiązania..w odpowiedzi mam jednak, że powinno wyjść jedno..
\(\displaystyle{ -x ^{3} + 5x ^{2} -x+ 5=0}\)
moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ -x(x ^{2} +1) +5( x ^{2} +1)=0}\)
\(\displaystyle{ (-x+5)=0 lub (x ^{2} +1)=0}\) czyli wychodzą mi trzy rozwiązania..w odpowiedzi mam jednak, że powinno wyjść jedno..
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 22:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
równanie- wielomian
\(\displaystyle{ x=5}\) lub \(\displaystyle{ x=1}\) lub \(\displaystyle{ x=-1}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2013, o 15:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.