Postać iloczynowa funkcji z wyrazem wolny równym 0.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Solester
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 14 lis 2011, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wnętrze bryły
Podziękował: 1 raz

Postać iloczynowa funkcji z wyrazem wolny równym 0.

Post autor: Solester »

\(\displaystyle{ W(x)=54x^4+128x}\)

rozbić na iloczyn czynników, wiem że x=0 jest rozwiązaniem bo wtedy wyjdzie 0 ale nie wiem jak to zapisać w iloczynie najniższego stopnia.

Z góry dzięki za pomoc, na dzisiaj potrzebuję to.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Postać iloczynowa funkcji z wyrazem wolny równym 0.

Post autor: konrad509 »

\(\displaystyle{ 54x^4+128x=2x(27x^3+64)}\)

Nawias ze wzoru na sumę sześcianów.
ODPOWIEDZ