Nie wykonując działań obliczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q, jeżeli
\(\displaystyle{ P(x)= x^{2002}+x^{2001}+2000 \ \ \ \ \ \ Q(x)=x^{4}-2x^{2}+1=(x^{2}-1)^{2}}\)
Oczywiście wiadomo, że
\(\displaystyle{ P(x)= Q(x) \cdot S(x)+R(x)}\)
\(\displaystyle{ x^{2002}+x^{2001}+2000= (x^{2}-1)^{2} \cdot S(x)+R(x)}\)
Jak to dalej policzyć ? Proszę o pomoc.
reszta z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
reszta z dzielenia
no chyba nie bardzo. Odpowiedź jest taka: \(\displaystyle{ 1000x^{3}+1001x^{2}-1999x+1000}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
reszta z dzielenia
Ser Cubus, za bardzo skrótowo podszedł do sprawy
Przedstaw resztę jako \(\displaystyle{ a_{3}x^{3}+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0}}\)
Tak jak napisałeś(aś) masz \(\displaystyle{ P\left( x\right)=Q\left( x\right)S\left( x\right)+R\left( x\right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( x\right)=Q\left( x\right)S\left( x\right)+R\left( x\right) \\
P\left( x\right)=Q\left( x\right)S\left( x\right)+\left(a_{3}x^{3}+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0} \right) \\
P\left( x\right)=\left( x^2-1\right)^2S\left( x\right)+\left(a_{3}x^{3}+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0} \right)\\
P^{\prime}\left( x\right)=4x\left( x^2-1\right)S\left( x\right)+\left( x^2-1\right)^2S^{\prime}\left( x\right)+\left( 3a_{3}x^2+2a_{2}x+a_{1}\right)}\)
Wstaw \(\displaystyle{ x=-1}\)
oraz \(\displaystyle{ x=1}\)
Policz pochodną i wstaw te same wartości \(\displaystyle{ x}\) do pochodnej
a dostaniesz układ równań na współczynniki
Przedstaw resztę jako \(\displaystyle{ a_{3}x^{3}+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0}}\)
Tak jak napisałeś(aś) masz \(\displaystyle{ P\left( x\right)=Q\left( x\right)S\left( x\right)+R\left( x\right)}\)
\(\displaystyle{ P\left( x\right)=Q\left( x\right)S\left( x\right)+R\left( x\right) \\
P\left( x\right)=Q\left( x\right)S\left( x\right)+\left(a_{3}x^{3}+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0} \right) \\
P\left( x\right)=\left( x^2-1\right)^2S\left( x\right)+\left(a_{3}x^{3}+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0} \right)\\
P^{\prime}\left( x\right)=4x\left( x^2-1\right)S\left( x\right)+\left( x^2-1\right)^2S^{\prime}\left( x\right)+\left( 3a_{3}x^2+2a_{2}x+a_{1}\right)}\)
Wstaw \(\displaystyle{ x=-1}\)
oraz \(\displaystyle{ x=1}\)
Policz pochodną i wstaw te same wartości \(\displaystyle{ x}\) do pochodnej
a dostaniesz układ równań na współczynniki