Reszta z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Nemeczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 lut 2012, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Danzig
Podziękował: 2 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Nemeczek »

W tytule banał. Ale zadanie jest dość dziwne:

Wyznacz resztę \(\displaystyle{ R(x)}\) z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ V(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\).
\(\displaystyle{ Gdzie:}\)
\(\displaystyle{ V(x) = x^{100} + x^{50} + 1}\)
\(\displaystyle{ W(x) = x^{3} - x}\)

Niestety nie potrafię wpaść na sposób rozwiązania tego.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Ponewor »

Na literkach zapisz resztę (jakiego ona jest co najwyżej stopnia?) + twierdzenie o reszcie (wniosek z Bezouta) + układ równań
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ V(x)=Q(x)\cdot W(x)+R(x)=Q(x)\cdot x(x-1)(x+1)+ax^2+bx+c\\\\
V(0)=1=c\\\\
V(1)=3=a+b+c\\\\
V(-1)=3=a-b+c\\\\}\)
Nemeczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 lut 2012, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Danzig
Podziękował: 2 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Nemeczek »

Kurczę faktycznie. Zamuliłem. Ten 3 stopień mnie zmylił. Dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ