parametry , suma pierwiastków itp.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 10:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łodz
- Podziękował: 13 razy
parametry , suma pierwiastków itp.
Zad 1
a) Wiedząc że trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ ax ^{2} + bx + c}\)przyjmuje największą wartość równą 11 dla \(\displaystyle{ x = 3}\)oblicz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ 2x ^{4} + 4x ^{3}+ ax ^{2} + bx +c}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\)
b) Oblicz sumę odwrotności pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ 2x ^{4} + 4x ^{3} + kx ^{2} + mx + 2}\) wiedząc że jest on podzielny przez trójmian \(\displaystyle{ x ^{2} + x -2}\)
c) Oblicz sumę pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ 2x ^{4} + 4x ^{3} + px ^{2}+ qx +2}\) przy założeniu że posiada on cztery różne pierwiastki
Do przykładu a wiem tyle że:
\(\displaystyle{ - \frac{b}{2a} = 3}\)
\(\displaystyle{ \frac{b ^{2}+ 4ac }{4a} = 11}\)
\(\displaystyle{ 9a + 3b + c = 11}\)
Niby to układ równań z 3 niewiadomymi a nie da się policzyć bo a i b wychodzi 0
b) \(\displaystyle{ 2x ^{4} + 4x ^{3} + kx ^{2} + mx + 2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} + x -2}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = -2}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ (x+2)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ W(-2) = 0}\)
\(\displaystyle{ W(1) = 0}\)
\(\displaystyle{ W(-2) = 32-32 + 4k - 2m + 2}\)
\(\displaystyle{ W(1)= 2 + 4 + k + m + 2}\)
\(\displaystyle{ 2k - m + 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ m = -k - 8}\)
\(\displaystyle{ 2k + k + 8 +1}\)
\(\displaystyle{ 3k = - 9}\)
\(\displaystyle{ k = -3}\)
\(\displaystyle{ m = 5}\)
\(\displaystyle{ W(x)= 2x ^{4} + 4x ^{3} - 3x ^{2} + 5x + 2}\)
c) w ogóle nie mam pomysłu jak zrobić :/
Z góry dziękuję za pomoc
a) Wiedząc że trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ ax ^{2} + bx + c}\)przyjmuje największą wartość równą 11 dla \(\displaystyle{ x = 3}\)oblicz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ 2x ^{4} + 4x ^{3}+ ax ^{2} + bx +c}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\)
b) Oblicz sumę odwrotności pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ 2x ^{4} + 4x ^{3} + kx ^{2} + mx + 2}\) wiedząc że jest on podzielny przez trójmian \(\displaystyle{ x ^{2} + x -2}\)
c) Oblicz sumę pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ 2x ^{4} + 4x ^{3} + px ^{2}+ qx +2}\) przy założeniu że posiada on cztery różne pierwiastki
Do przykładu a wiem tyle że:
\(\displaystyle{ - \frac{b}{2a} = 3}\)
\(\displaystyle{ \frac{b ^{2}+ 4ac }{4a} = 11}\)
\(\displaystyle{ 9a + 3b + c = 11}\)
Niby to układ równań z 3 niewiadomymi a nie da się policzyć bo a i b wychodzi 0
b) \(\displaystyle{ 2x ^{4} + 4x ^{3} + kx ^{2} + mx + 2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} + x -2}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = -2}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ (x+2)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ W(-2) = 0}\)
\(\displaystyle{ W(1) = 0}\)
\(\displaystyle{ W(-2) = 32-32 + 4k - 2m + 2}\)
\(\displaystyle{ W(1)= 2 + 4 + k + m + 2}\)
\(\displaystyle{ 2k - m + 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ m = -k - 8}\)
\(\displaystyle{ 2k + k + 8 +1}\)
\(\displaystyle{ 3k = - 9}\)
\(\displaystyle{ k = -3}\)
\(\displaystyle{ m = 5}\)
\(\displaystyle{ W(x)= 2x ^{4} + 4x ^{3} - 3x ^{2} + 5x + 2}\)
c) w ogóle nie mam pomysłu jak zrobić :/
Z góry dziękuję za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
parametry , suma pierwiastków itp.
a) Nie jesteśmy w stanie obliczyć wszystkich zmiennych - za mało danych. Z pierwszej informacji wiemy \(\displaystyle{ a(x-3)^2+11}\), co daje nam \(\displaystyle{ W(1)=2+4+a2^2+11}\).
b) \(\displaystyle{ \begin{cases} k=-3 \\ \red m=-5 \end{cases}}\)
c) Patrz dowód wzorów Viete'a:
b) \(\displaystyle{ \begin{cases} k=-3 \\ \red m=-5 \end{cases}}\)
c) Patrz dowód wzorów Viete'a:
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 10:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łodz
- Podziękował: 13 razy
parametry , suma pierwiastków itp.
Co do przykładu a to też mi się tak zdawało, przykład b racja powinno być - 5, przykład c no to właśnie nie wiem jak się wzorów vieta używa w wielomianach .
Tak samo jak w funkcji kwadratowej? :
\(\displaystyle{ x _{1} + x _{2} = - \frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2}= \frac{c}{a}}\)
Tak samo jak w funkcji kwadratowej? :
\(\displaystyle{ x _{1} + x _{2} = - \frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2}= \frac{c}{a}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
parametry , suma pierwiastków itp.
Przeczytałaś wszystko co w tym linku? Chyba nie, zobacz przypadek ogólny.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 10:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łodz
- Podziękował: 13 razy
parametry , suma pierwiastków itp.
Przeczytałam ale pierwszy raz coś takiego widzę i nie wiem jak tego używać
no rozumiem że \(\displaystyle{ x _{1} ,x _{2},x _{3},x _{4}}\) są pierwiastkami wielomianu
i suma tych pierwiastków równa się :\(\displaystyle{ \frac{-a _{n}-1 }{an}}\)
a iloczyn pierwiastków wielomianu to : \(\displaystyle{ \frac{a _{n} -2}{a _{n} }}\)
a co to jest to \(\displaystyle{ a _{n}?}\)
no rozumiem że \(\displaystyle{ x _{1} ,x _{2},x _{3},x _{4}}\) są pierwiastkami wielomianu
i suma tych pierwiastków równa się :\(\displaystyle{ \frac{-a _{n}-1 }{an}}\)
a iloczyn pierwiastków wielomianu to : \(\displaystyle{ \frac{a _{n} -2}{a _{n} }}\)
a co to jest to \(\displaystyle{ a _{n}?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
parametry , suma pierwiastków itp.
\(\displaystyle{ a_nx^n+a_{n-1}x^{n-1}+...+a_1x+a_0=a_n(x-x_1)(x-x_2)...(x-x_n)}\) wówczas \(\displaystyle{ x_1+x_2+...+x_n=\frac{-a_{n-1}}{a_n}}\)
U nas jest: \(\displaystyle{ 2x ^{4} + 4x ^{3} + px ^{2}+ qx +2}\), \(\displaystyle{ a_4=2}\), \(\displaystyle{ a_{3}=4}\), co daje, że \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4= -\frac{4}{2}=-2}\).
U nas jest: \(\displaystyle{ 2x ^{4} + 4x ^{3} + px ^{2}+ qx +2}\), \(\displaystyle{ a_4=2}\), \(\displaystyle{ a_{3}=4}\), co daje, że \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4= -\frac{4}{2}=-2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 10:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łodz
- Podziękował: 13 razy
parametry , suma pierwiastków itp.
Aha już rozumiem jak to działa czyli - 2 jest sumą pierwiastków tego wielomianu?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy