obwód trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 10:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łodz
- Podziękował: 13 razy
obwód trójkąta
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(m + 1)x ^{3} +(m+1)x ^{2} +(m ^{2} - 1)x+(m+1) ^{2} .}\)
a) Dla \(\displaystyle{ m=0}\) obliczyć obwód trójkąta ograniczonego osią \(\displaystyle{ OX}\), prostą \(\displaystyle{ x= - 1}\) oraz styczną do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y=W(x)}\) w punkcie o odciętej \(\displaystyle{ x _{0}= 0}\)
Jak to obliczyć ? Próbowałam zrobić rysunek ale nie wyszedł mi żaden trójkąt.
dla \(\displaystyle{ m = 0}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x ^{3} + x ^{2} - x +1}\)
Z góry dziękuję za pomoc
a) Dla \(\displaystyle{ m=0}\) obliczyć obwód trójkąta ograniczonego osią \(\displaystyle{ OX}\), prostą \(\displaystyle{ x= - 1}\) oraz styczną do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y=W(x)}\) w punkcie o odciętej \(\displaystyle{ x _{0}= 0}\)
Jak to obliczyć ? Próbowałam zrobić rysunek ale nie wyszedł mi żaden trójkąt.
dla \(\displaystyle{ m = 0}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x ^{3} + x ^{2} - x +1}\)
Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 25 gru 2012, o 12:20 przez kamil13151, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
obwód trójkąta
Obliczyłaś styczną?styczną do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y=W(x)}\) w punkcie o odciętej\(\displaystyle{ x _{0}= 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 10:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łodz
- Podziękował: 13 razy
obwód trójkąta
No po prostu narysowałam wykres funkcji i prostą x = - 1 . A co do stycznej to dzięki za link ale co to jest pochodna funkcji? Nie za bardzo to rozumiem...:/
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
obwód trójkąta
Może to miało być \(\displaystyle{ m=-1}\)? Jeśli nie i nie miałaś pochodnych to pytanie skąd te zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 10:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łodz
- Podziękował: 13 razy
obwód trójkąta
Nie, nie miałam pochodnych a zadanie jest z dodatkowych zajęć z matematyki PR i to jest x = -1
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
obwód trójkąta
Chodziło mi tutaj, może \(\displaystyle{ m=-1}\)? Inaczej nie obliczymy stycznej, bo nie mamy takich narzędzi w liceum. Kiedyś właśnie były pochodne i może nauczyciel się pomylił dając Tobie te zadanie.Dla \(\displaystyle{ m=0}\) obliczyć ...
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 10:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łodz
- Podziękował: 13 razy
obwód trójkąta
No może chyba najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu zapytanie nauczyciela bo nie rozumiem tego zadania zrobiłam podpunkt b i c ale tego a nie umiem :/