parametry m i k

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rybka098
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 23 sie 2011, o 10:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łodz
Podziękował: 13 razy

parametry m i k

Post autor: rybka098 »

ZAD 1. Wyznacz parametry m i k dla których wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x ^{101} + (3m + k)x ^{99} - (5m+2k)x ^{50}+ x ^{2}- 5}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\) zaś reszta z dzielenia wielomianu W przez \(\displaystyle{ (x + 1)}\)wynosi - 2

Nie mam pojęcia jak rozwiązać te zadanie możecie mnie jakoś naprowadzić ? Z góry dziękuję za pomoc
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

parametry m i k

Post autor: macik1423 »

Musisz policzyć:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=0 \\ W(-1)=-2 \end{cases}}\)
to jest układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi m i k.
rybka098
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 23 sie 2011, o 10:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łodz
Podziękował: 13 razy

parametry m i k

Post autor: rybka098 »

OO dzięki wszystko ładnie wyszło
ODPOWIEDZ