oblicznie reszty
oblicznie reszty
wspólczynniki a,b,c wielomianu w(x)=x^3 + ax^2 + bx + c są kolejnymi wyrazami rosnacego ciagu geometrycznego.reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x+1 jest rwona2, a jego reszta z dzielenia przez x+2 jest równa -4. oblicz reszte z dzielenia wielomianu W przez dwumian x-2
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
oblicznie reszty
wyraz a,bc tworza ciag geometryczny czyli bedzie \(\displaystyle{ a,aq,aq^2}\)
wielomian ma postac \(\displaystyle{ x^3+ax^2+aqx+aq^2=W(x)}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=2}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=-4}\)
\(\displaystyle{ -1=8+4a+2aq+aq^2}\)
\(\displaystyle{ -2=16a-4aq+aq^2}\)
no i rozwiazac uklad z dwiema niewiadomymi
wielomian ma postac \(\displaystyle{ x^3+ax^2+aqx+aq^2=W(x)}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=2}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=-4}\)
\(\displaystyle{ -1=8+4a+2aq+aq^2}\)
\(\displaystyle{ -2=16a-4aq+aq^2}\)
no i rozwiazac uklad z dwiema niewiadomymi